«Μήδεια» του Μποστ (Video)

| Νέα του Δήμου
«Μήδεια» του Μποστ (Video)

Διαδικτυακές προβολές παραστάσεων της Ομάδας Θεάτρου του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, στην 8η εβδομαδιαία διαδικτυακής προβολή των θεατρικών παραστάσεων της Ομάδας Θεάτρου της Πόλης, παρουσιάζει μια από τις κορυφαίες κωμωδίες της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, τη «Μήδεια» του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ) σε σκηνοθεσία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιάννη Δεγαΐτη.

Ο Μπόστ ξεδιπλώνει μπροστά μας μια εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητας και σατιρίζει με τον δικό του τρόπο όλα τα κακώς κείμενα, όπως κάνει και με τα περίφημα ομιλούντα σκίτσα του.

Έτσι και στην ανατρεπτική σατυρική κωμωδία του «Μήδεια», η αφορμή του μύθου τού έδωσε τη δυνατότητα να μας δείξει με αχαλίνωτη φαντασία όλες τις πτυχές της ζωής μας, βάζοντας μπροστά στα μάτια μας έναν καθρέφτη των αντιφάσεων της κοινωνίας μας.

Με τη μοναδικότητα της γραφής του, ο Μποστ μετατρέπει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη σε μια – μέχρι δακρύων από τα γέλια – κωμικοτραγική φιγούρα και παράλληλα, με αριστοφανικές μεταφορές και συνεχείς παρερμηνείες, καυτηριάζει τη νεοελληνική πραγματικότητα.

Όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα έργο που επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς».

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Το έργο βασίζεται σε μια από τις πιο τραγικές ιστορίες της αρχαίας δραματουργίας, όπως αναφέρεται στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη «Μήδεια».

Γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο, μιλάει για μια γυναίκα στυγνή που σκοτώνει τα παιδιά της γιατί ελευθεριάζουν, δεν «παίρνουν» τα γράμματα και δεν θέλουν να δουλέψουν. 

Ο Μποστ ενσωματώνει στο έργο πρόσωπα άσχετα με τον μύθο, αφαιρεί ή προσθέτει πράγματα σε αυτόν, με μόνο σκοπό να εξυπηρετήσει τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από το καυστικό σχόλιο πάνω στην υποκρισία, η οποία εδώ και αιώνες κατατρώει τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.

 

Σκηνοθεσία :  Γιάννης Δεγαϊτης

Σκηνικά-κοστούμια : Άρης Γεωργακόπουλος

Μουσική σύνθεση: Χαράλαμπος Γωγιός

Χορογραφία - κίνηση : Παυλίνα Τσιάτσιου

Διδασκαλία τραγουδιών : Μάνια Βλαχογιάννη

Φωτισμοί : Άρης Γεωργακόπουλος

 

Παίζουν (κατά σειρά εμφάνισης)

ΤΡΟΦΟΣ Α:  Βασίλης Κοζάκης

ΤΡΟΦΟΣ Β: Χρύσα Στεργίου

ΚΑΛΟΓΡΙΑ: Σοφία Τσουκλίδη

ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Δημήτρης Αλιφραγκής

ΜΑΝΑ: Φωτεινή Μπανιά

ΨΑΡΑΣ: Άκης Λιακόπουλος

ΜΗΔΕΙΑ: Σοφία Μάνεση

ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ: Βασίλης Ζορμπαλής

ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Φωτεινή Μπανιά

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ: Βιτόριο Χρηστάρας

ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ: Δημήτρης Αλιφραγκής

ΙΑΣΟΝΑΣ: Κωνσταντίνος Κουτρής

ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ: Άκης Λιακόπουλος

 

ΧΟΡΟΣ

Τζένη Τσούtη, Χρύσα Στεργίου,

Φωτεινή Μπανιά, Βάσια Ασήμογλου,

Ηλέκτρα Γιανακοπούλου, Μανουέλα Καραμπά.

 

Θεατρική Παράσταση 2018

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το θεατρικό έργο στο video που ακολουθεί.

Καλή θέαση!

Μάνια Βλαχογιάννη, Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου.

 

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software