Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Αγίας Παρασκευής

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής διαθέτει ένα πολυδιάστατο δίκτυο υπηρεσιών και δράσεων στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, για όλους τους κατοίκους.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και των ευπαθών ομάδων (ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένοι, οικονομικά αδύναμοι, άνεργοι κλπ).

Η ουσιαστική πρόκληση είναι να αποτρέψουμε την καθήλωση στο φαύλο κύκλο της επιδοματικής εξάρτησης που συντηρεί τη φτώχεια ,τον κοινωνικό αποκλεισμό και «παγιδεύει» τους ωφελούμενους σε ένα καθεστώς «ασφαλούς απομάκρυνσης» από την συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Με τη συνεχή προσπάθεια των εργαζομένων της Κοινωνικής Υπηρεσίας, ο Δήμος μας καταγράφει, σχεδιάζει, οργανώνει και λειτουργεί Κοινωνικές Δομές, προγράμματα και δράσεις με στόχο την πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των κοινωνικών θεμάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία και τους κατοίκους του.

Καλώς ήρθατε στον Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Είμαστε δίπλα σας κάθε στιγμή

Γιατί για μας ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Βασίλης Ζορμπάς
Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής
Ιατρός Πνευμονολόγος

Ενδεικτικά αναφέρουμε

--

Βοήθεια στο σπίτι

Το πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» του Δήμου Αγίας Παρασκευής μαζί με τα ΚΑΠΗ αποτελούν τον κορμό της ενότητας «Κοινωνικές Πολιτικές και Υπηρεσίες για Γ´και Δ´ηλικία», με στόχο την παροχή συστηματικής και οργανωμένης πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας στα ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το πρόγραμμα στελεχώνεται από:

  • Κοινωνική λειτουργό που εποπτεύει, αξιολογεί τα περιστατικά, παρέχει κοινωνική υποστήριξη και έρχεται σε επαφή με συναρμόδιους φορείς παραπέμποντας περιστατικά που δεν άπτονται των υπηρεσιών του προγράμματος.

  • Νοσηλεύτρια που προσφέρει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας (κατ’οίκον επισκέψεις για τη μέτρηση και καταγραφή των ζωτικών σημείων, συνταγογράφηση φαρμάκων, συνοδεία σε νοσοκομεία για προγραμματισμένες εξετάσεις κλπ.).

  • Οικογενειακή βοηθό για τις εξωτερικές εργασίες, την προμήθεια με είδη άμεσης ανάγκης, αλλά και την καθαριότητα των σπιτιών των ωφελουμένων. Η σημαντικότερη όμως αρμοδιότητά της είναι η συντροφιά που προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους, αποδεικνύοντας έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος.

Στον Δήμο μας λειτουργούν τρία προγράμματα ΒσΣ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 2106080300

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Πού απευθύνεται;

Κατά προτεραιότητα σε άτομα μοναχικά και αδύναμα οικονομικά της Γ και Δ ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως, σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και με ειδικά προβλήματα (ΑμεΑ),

Ποιός είναι ο σκοπός του προγράμματος;

Να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των ατόμων αυτών, να υποβοηθήσει τηναυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωσή τους, να υποστηρίξει το οικογενειακό τους περιβάλλον και τέλος, να προωθήσει την απασχόληση ικανού και εξειδικευμένου προσωπικού.

Βάσει ποιών κριτηρίων γίνεται η επιλογή ένταξης στο πρόγραμμα;

Τα κριτήρια είναι η οικονομική κατάσταση (όπου δίνεται προτεραιότητα στο χαμηλότερο εισόδημα, συνήθως έως 5.000€), η οικογενειακή κατάσταση (κυρίως όσοι ζουν μόνοι) και η κατάσταση της υγείας (ως επί τω πλείστων τα άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν).

Ποιές υπηρεσίες προσφέρονται;

1. Συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη

2. Νοσηλευτική μέριμνα

3. Οικογενειακή - Οικιακή φροντίδα και ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης

4. Μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών

5. Συνοδεία σε διάφορες υπηρεσίες

6. Οικονομική ενίσχυση σε μορφή δωροεπιταγών, τροφίμων αλλά και επιδομάτων για κάλυψη έκτακτων αναγκών, σε συνεργασία με τον Δήμο

7. Δικτύωση με φορείς κοινωνικής φροντίδας (όπως υπηρεσίες και δομές κοινωνικής προστασίας), ΜΚΟ, νοσοκομεία, δημοτικά ιατρεία και γενικά κάθε τοπική ή κρατική υπηρεσία που μπορεί να συμβάλλει, άμεσα ή έμμεσα, στο σκοπό του προγράμματος. Δηλαδή, την παραμονή των ωφελουμένων στο οικείο τους περιβάλλον, την αποφυγή ιδρυματικής φροντίδας και κοινωνικού αποκλεισμού, την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και υγιούς διαβίωσης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και τη διατήρηση της συνοχής της οικογένειάς τους.

--

ΚΕΠ Υγείας

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής συμμετέχει ενεργά στο δίκτυο των ΚΕΠ Υγείας, όπου μπορούν να γίνουν μέλη όλοι οι κάτοικοι της πόλης μας, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας.

Ποιός είναι ο ρόλος του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ;

  • Να σχεδιάζει , να οργανώνει και να συντονίζει τα Προγράμματα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου.

  • Να τα διασυνδέει με τις υπηρεσίες του Δήμου, με δομές υγείας του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα αλλά και όλων των φορέων που ασχολούνται με προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

  • Να μεριμνά και να καθοδηγεί τις δημοτικές πρωτοβουλίες προληπτικής φροντίδας ώστε κάθε δράση να διέπεται από συνέχεια, συνέπεια και σύγχρονη τεχνογνωσία.

Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για την αναγκαιότητα των προληπτικών εξετάσεων , η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, με έμφαση στα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπως:

  • Καρκίνος του παχέος εντέρου

  • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

  • Καρκίνος του μαστού

  • Καρδιοαγγειακός κίνδυνος

  • Ανεύρυσμα αορτής

  • Καρκίνος του προστάτη

  • Μελάνωμα

  • Κατάθλιψη

  • Άνοια

  • ΧΑΠ

  • Οστεοπόρωση

Πού πρέπει να απευθυνθεί ο πολίτης;

Ο πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με τα ΚΕΠ Υγείας ή να επισκέπτεται τους χώρους τους και να ενημερώνεται για θέματα προληπτικής υγείας όπου:

  • Εφόσον το επιθυμεί, θα δημιουργείται ένας ιατρικός φάκελος με τις προληπτικές του εξετάσεις.

  • Το προσωπικό των ΚΕΠ Υγείας θα του δίνει λίστα με τους παρόχους Ιατρούς και τα Διαγνωστικά Εργαστήρια του Δήμου. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τους Ανασφάλιστους.

  • Έχει δημιουργηθεί δίκτυο παραπομπών σε εξειδικευμένα νοσοκομειακά κέντρα, για τα αποτελέσματα των προληπτικών εξετάσεων που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.

  • Οι πάροχοι Ιατροί αλλά και ο ίδιος ο Δημότης μπορεί να ενημερώνει τον ιατρικό του φάκελο μέσω των ΚΕΠ Υγείας.

  • Ο Δημότης που έχει ιατρικό φάκελο στα ΚΕΠ Υγείας μέσω ειδικού λογαριασμού θα ενημερώνεται για την ημερομηνία που πρέπει να επαναλάβει τις προληπτικές εξετάσεις του.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

--

ΕΔΔΥΠΠΥ Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων

Το ΕΔΔΥΠΥ(Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ.) έχει ως αποκλειστικό του σκοπό την Πρόληψη των Νοσημάτων, την Προαγωγή της Υγείας, τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και, γενικότερα , την προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. Δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της Υγειονομικής Ενημέρωσης, της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Προληπτικής Ιατρικής.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΔΔΥΠΥ και έχει βραβευτεί για την ίδρυση και λειτουργία του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ.

--

Κ.Α.Π.Η ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η)του Δήμου Αγίας Παρασκευής ιδρύθηκε το 1985. Σχεδιάζει και υλοποιεί κοινωνικές πολιτικές για την Γ´και Δ´ηλικία με στόχο την ψυχοκοινωνική στήριξη και τη λήψη μέτρων κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των ηλικιωμένων συμπολιτών μας .

Ποιός είναι ο σκοπός του;

Σκοπός του είναι να κρατηθεί το ηλικιωμένο άτομο αυτόνομο, ισόνομο,ενεργό και να παραμείνει στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Υπάρχουν κριτήρια για να γίνει κάποιος μέλος;

Μέλη του ΚΑΠΗ μπορούν να γίνουν όλοι οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, άνδρες και γυναίκες ,οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση.
Σήμερα και τα δύο ΚΑΠΗ απαριθμούν περίπου 3.850 μέλη.
Επισημαίνουμε ότι το ΚΑΠΗ έχει πετύχει την κοινωνική δικτύωση των υπηρεσιών με τις Δημοτικές Υπηρεσίες, με τοπικούς ,περιφερειακούς και διεθνείς φορείς και συνεργάζεται με όλες τις δημοτικές ,τοπικές και υπερτοπικές υπηρεσίες

Ποιές πολιτικές εφαρμόζει;

Μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ηλικιωμένων εφαρμόζει πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης, κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, πολιτικές για την υγεία ,την ενεργό συμμετοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Προγράμματα και δράσεις που υλοποιούνται ;

Τα προγράμματα και οι δράσεις που υλοποιούνται είναι:

  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ(κοινωνική εργασία με άτομα, ομάδες ,οικογένεια,κοινότητα)
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ (επιδόματα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση κ.ά)
  • ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΑ( ιατροφαρμακευτική φροντίδα, επισκέψεις σε νοσοκομεία και σπίτια, ομάδες ψυχολογίας και νοητικής ενδυνάμωσης)
  • ΟΜΑΔΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ (χορού, χορωδίας, θεάτρου, χειροτεχνίας, κατασκευών, μικροτεχνίας, μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής, εργοχείρου, ζωγραφικής).
  • ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ -ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ (επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, ημερήσιες εκδρομές,συνεστιάσεις, κατασκηνωτικά προγράμματα διακοπών)
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ(αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε προγράμματα υποστήριξης ηλικιωμένων, ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, προγράμματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, αγγλικών, επιμορφωτικά προγράμματα κ.ά.)
  • ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
    Πολιτισμός -ψυχαγωγία ( συγκρότηση ομάδων θεάτρου ,μουσικής, ζωγραφικής, ποίησης,γραφιστικής, επισκέψεις γνωριμίας ατόμων Γ´ηλικίας άλλων Δήμων,οργάνωση καλλιτεχνικών βραδιών,δημιουργία προγραμμάτων με παραδοσιακά φαγητά ,κεντήματα κλπ)
    Ισότητα (οργάνωση δράσεων για την προστασία από τις παραδοσιακές διακρίσεις φύλου μεταξύ των ηλικιωμένων, δικτύωση με την Δημοτική Βιβλιοθήκη «Κοντόπουλου», με το «Κέντρο Γυναίκας» του Δήμου κ.ά).
    Ομάδα αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών ( φιλανθρωπικές συγκεντρώσεις για την συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά άλλοι ηλικιωμένοι που διαβιούν σε κατάσταση φτώχειας)
    Εκπροσώπηση ηλικιωμένων μελών του ΚΑΠΗ (με στόχο την ενεργό συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων για τα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιούνται στην υπηρεσία ) και ενθάρρυνση για τη συμμετοχή τους στα κοινά( σε τοπικούς πολιτιστικούς ,εξωραϊστικούς συλλόγους κλπ).
    Πρόγραμμα μεταφοράς πολιτισμού από γενιά σε γενιά (επισκέψεις ομάδας ηλικιωμένων σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία με αφήγηση παραδοσιακού παραμυθιού , ιστορικών βιωματικών γεγονότων ,αναβίωση εθίμων κ.ά.).
    Εθελοντισμός (ηλικιωμένοι και ηλικιωμένες του ΚΑΠΗ συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις του Δήμου και άλλων κοινωνικών φορέων της πόλης).
    Εισήγηση προτάσεων από τα μέλη και τους εργαζόμενους του ΚΑΠΗ για παρεμβάσεις στο Αστικό περιβάλλον προκειμένου να παραμείνει η πόλη φιλική προς τους ηλικιωμένους.

Τα δύο ΚΑΠΗ του Δήμου μας βρίσκονται:

  • Γούναρη 30 στο Κοντόπευκο. Τηλ.επικοινωνίας 2106080300
  • Μπουμπουλίνας 15 στον Τσακό .Τηλ. επικοινωνίας 2106543383

    Όσοι ηλικιωμένοι κάτοικοι αλλά και ΑΜΕΑ του Δήμου μας δυσκολεύονται να επισκέπτονται τα ΚΑΠΗ μας για λόγους υγείας , εξυπηρετούνται από τα τρία προγράμματα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ». Το εξειδικευμένο προσωπικό των προγραμμάτων στηρίζει τα μοναχικά και ανήμπορα άτομα με κατ´οίκον παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας , ώστε να παραμείνουν στο δικό τους περιβάλλον.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

--

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Τι είναι το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ και ποιός είναι ο σκοπός του;

Το καινοτόμο εξειδικευμένο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης οικογενειών σε κίνδυνο δημιουργήθηκε μετά από καταγραφή, από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας ,των αναγκών οικογενειών που βρίσκονται σε κατάσταση βαρύνουσας ανάγκης ,κρίσης ή ρήξης.

Σκοπός του είναι :

  • Να παρεμποδίσει τη συσσώρευση κοινωνικών μειονεκτημάτων και τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού.

  • Να παράσχει στις οικογένειες και τα μέλη τους ενημέρωση για παροχές και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, για οικονομική στήριξη και ψυχολογική υποστήριξη καθώς και για την αντιμετώπιση καταθλιπτικών συνδρόμων.

  • Να ασχοληθεί με την πρώιμη ανίχνευση προβλημάτων μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών και μελών του ΚΑΠΗ του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Με ποιόν τρόπο;

Διευκολύνοντας τους δικαιούχους να προσεγγίσουν κατάλληλες δομές και υπηρεσίες,στις περιπτώσεις όπου η σχέση με τις υπηρεσίες και η προσβασιμότητα σ΄αυτές είναι ελλιπής ή και ανύπαρκτη.

Ποιές είναι οι παροχές του προγράμματος;

Οι παροχές του προγράμματος,μεταξύ άλλων, αφορούν στη:

  • Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ατομικό και σε οικογενειακό επίπεδο.
  • Στη λειτουργία ψυχοεκπαιδευτικών ομάδων για τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος,που τοποθετούνται σε κοινωνικό κίνδυνο (ακραία και χρόνια φτώχεια ,άνεργοι,γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι,αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, άτομα που υφίστανται κακοποίηση ,κακομεταχείριση ή παραμέληση).
  • Πληροφόρηση για εξειδικευμένες παροχές και υπηρεσίες,κοινωνική δικτύωση,νοητική ενδυνάμωση και γνωστική εκπαίδευση σε άτομα άνω των 60 ετών.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες:

  • Κοινωνιολόγος
  • Κοινωνικός Λειτουργός - Οικογενειακός Θεραπευτής
  • Θεραπευτής
  • Ψυχολόγοι
  • Λογοθεραπευτές
  • Φυσικοθεραπευτής

Το πρόγραμμα διακόπτεται κατά τους θερινούς μήνες και συνεχίζει από αρχές Σεπτεμβρίου
Τηλ.επικοινωνίας 2106080300, 2132004606, 2132004590



Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software