ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ι. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2019

I STATHOPOULOS 2Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τη μνημονιακή περίοδο υπέστη δραματικές μειώσεις τόσο ως προς την χρηματοδότηση όσο και ως προς το στελεχιακό της δυναμικό. Παρά το γεγονός ότι έχουν προβλεφθεί χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τη χρηματοδότηση έργων και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα,
δεν παύει να αποτελεί το φτωχό συγγενή του Κεντρικού Κράτους. Έτσι σε ένα αντίξοο περιβάλλον για την Τ.Α. καλούμαστε οι Δήμοι να διαχειριστούμε με ένα χρηστό τρόπο τόσο τα οικονομικά μας όσο και το ανθρώπινο δυναμικό με σκοπό να προσφέρουμε τον κοινωνικό και αναπτυξιακό μας ρόλο. 
Ο παρών προϋπολογισμός του 2019 έχει συνταχθεί σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 38347/ 27-7-2018 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών και μετά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης αλλά και τις συναντήσεις με τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Κατοίκων. Παρά το γεγονός ότι η τακτική χρηματοδότηση τα τελευταία δύο χρόνια έχει σταθεροποιηθεί και λίγο έχει αυξηθεί , δεν παύει να είναι ανεπαρκής ώστε να καλύψει το σύνολο των δραστηριοτήτων που καλείται η τοπική αυτοδιοίκηση να υποστηρίζει εκ του νόμου αλλά και εκ της φύσεως της.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει καταφέρει μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον να αποτελεί ένα αξιόπιστο φορέα με χρηματικοοικονομική επάρκεια και με μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων είτε απευθείας από τον ίδιο, είτε μέσα από τα Νομικά του Πρόσωπα.
Ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό πρόγραμμα 2019 του Δήμου Αγίας Παρασκευής περιέχει αρκετά έργα και υπηρεσίες που προέκυψαν ως συνεχιζόμενα από τον προϋπολογισμό του 2018, που ξεκίνησαν να υλοποιούνται, μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον με τις συνεχείς τροποποιήσεις που επήλθαν στο νομοθετικό πλαίσιο. Θα λέγαμε ότι ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό πρόγραμμα 2019 του Δήμου Αγίας Παρασκευής αποτελεί το δεύτερο μέρος του διετούς επί της ουσίας προϋπολογισμού, που ψηφίσαμε πέρσι.
Στα γενικά χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού επισημαίνουμε ότι πλέον δεν περιλαμβάνονται τα προνοιακά επιδόματα και ότι σε γενικές γραμμές η κατανομή δαπανών για τις υπηρεσίες είναι αναλογικά ίδια με το 2018. 
Ο φετινός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 37.386.920,30€ με εκτίμηση χρηματικού υπολοίπου 8.095.808,95€ μειωμένο κατά 1.200.000,00€ σε σχέση με πέρσι και πληρωμές υποχρεώσεων 1.321.048,97€ μειωμένες κατά 100.000,00€ σε σχέση με πέρσι.
Επιπλέον από τα στοιχεία του προϋπολογισμού να σημειώσουμε ότι έχουν εγγραφεί 7.584.098,12€ για επενδύσεις, ποσό που αποτελεί το 20% του προς εκτέλεση προϋπολογισμού, δηλαδή έχουμε έναν ισχυρά αναπτυξιακό προϋπολογισμό.
Αναλυτικότερα οικονομικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Προσωπικά θα εστιάσω στο πολιτικό διακύβευμα που υπηρετήσαμε τέσσερα χρόνια και συνεχίζουμε να υπηρετούμε με συνέπεια και προγραμματισμό και αποτυπώνεται και μέσα στον προϋπολογισμό.
ΠΡΩΤΟΣ πυλώνας της πολιτικής μας ήταν η ενίσχυση και υποστήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων που επλήγησαν από το μνημόνιο και τις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Καταφέραμε και υλοποιήσαμε σε στέρεα βάση ένα πλέγμα κοινωνικής υποστήριξης σε όλα τα επίπεδα που ξεκινάει από τη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τρία χρόνια, την συστηματική και αυξημένη οικονομική ενίσχυση συμπολιτών μας, τη λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου με εθελοντές καθηγητές, την υλοποίηση των προγραμμάτων της θερινής δημιουργικής απασχόλησης και των θερινών κατασκηνώσεων με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που καλύπτουν ευρύ φάσμα των συμπολιτών μας (θα αναφερθεί αναλυτικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού), μείωση των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς, την λειτουργία -σε εβδομαδιαία βάση- γραφείου συμβουλευτικής για ανέργους και για ασφαλιστικά θέματα από εθελοντή δικηγόρο.
Τέλος έχουμε εξασφαλίσει την συστηματική λειτουργία του Κέντρου Γυναίκας και του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου με εξειδικευμένο προσωπικό. 
ΔΕΥΤΕΡΟΣ πυλώνας της πολιτικής μας ήταν η συμμετοχή των φορέων της πόλης και του κόσμου στα πολιτιστικά και όχι μόνο δρώμενα της πόλης και σε συμμετοχικές διαδικασίες. Στα πλαίσια αυτά καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε τους φορείς στην διαδικασία υλοποίησης των εκδηλώσεων που καθιερώσαμε την περίοδο των Χριστουγέννων και τις απόκριες με την καθοριστική συμβολή του Πολιτιστικού-Αθλητικού Οργανισμού και της Βιβλιοθήκης, Νομικών Προσώπων με μεγάλη προσφορά στην πόλη μας.   
Επίσης εντάξαμε στον προγραμματισμό μας τον Συμμετοχικό σχεδιασμό στα σχολεία και τον συμμετοχικό προϋπολογισμό (με έναρξη το 2018 από την περιοχή του Τσακού).
ΤΡΙΤΟΣ πυλώνας της πολιτικής μας ήταν να καταφέρουμε να προχωρήσουμε όλα τα μεγάλα ζητήματα που χρονίζουν είτε με ίδιους πόρους είτε με την ένταξή τους σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Επιγραμματικά να αναφέρω ότι καταφέραμε να εντάξουμε την ανέγερση του Δημαρχιακού Μεγάρου στο πρόγραμμα των εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής και να δημοπρατηθεί, προχωρήσαμε στην κατασκευή ομβρίων υδάτων εκτεταμένης κλίμακας στο σύνολο της πόλης, αποπερατώσαμε το ΕΠΑΛ, αποκτήσαμε με ίδιους πόρους (ΤΑΠ και μέρος από ΣΑΤΑ) το κτήμα και τη βίλα Ιόλα που η καταρχήν αγορά του εγκρίθηκε από ευρεία διαπαραταξιακή πλειοψηφία, και εντάξαμε την ανάπλασή του σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, ολοκληρώσαμε την διαδικασία για την έκδοση των ΦΕΚ για το πάρκο Στ. Κώτσης και το Κοιμητήριο της πόλης κ.ά.
ΤΕΤΑΡΤΟΣ πυλώνας της πολιτικής μας ήταν η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρονται από την κεντρική διοίκηση μέσω του ΕΣΠΑ, του ΠΔΕ και του Πράσινου Ταμείου, καθώς και την χρηματοδότηση μέσω προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια Αττικής. Εντάξαμε προτάσεις που αφορούσαν τον εξοπλισμό των παιδικών χαρών, την ανάπλαση αύλειων χώρων, την προμήθεια σαρώθρου , την ανάπλαση της Αιγαίου Πελάγους, την κατασκευή του Δημαρχείου, την κατασκευή αγωγών ομβρίων, την αποπεράτωση του ΕΠΑΛ από την ΚτΥΠ.
ΠΕΜΠΤΟΣ πυλώνας της πολιτικής μας είναι η καθημερινότητα του πολίτη. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
Κύριο μέλημά μας είναι η καθαριότητα της πόλης όπως και η ανακύκλωση υλικών. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε τη λειτουργία πρωτοποριακού Κινητού Πράσινου Σημείου ανακυκλώσιμων υλικών που επισκέπτεται συστηματικά πλατείες και χώρους σε όλη την πόλη και για το οποίο ο Δήμος έχει βραβευτεί στα «Best City Awards», εκπονήθηκε Κανονισμός Καθαριότητας, Κανονισμός Πρασίνου και Τοπικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, χωροθετήθηκε σύγχρονο αμαξοστάσιο και Πράσινο Σημείο για τη συλλογή υλικών προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση, λειτουργούν  30 Γωνιές Ανακύκλωσης για τη χωριστή συλλογή 5 ρευμάτων: Χαρτί, γυαλί, μέταλλο/πλαστικό, ενδύματα/υφάσματα και οργανικά απόβλητα, με στόχο την επίτευξη υψηλότερου ποσοστού ανάκτησης υλικών προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση. Συλλέγονται χωριστά τα οργανικά απόβλητα από τις λαϊκές αγορές, τα οπωροπωλεία και τα σούπερ μάρκετ, όπως, επίσης, τα αδρανή υλικά, τα οποία οδηγούνται προς ανακύκλωση και δεν θάβονται. Ο Δήμος με κριτήριο την ποσότητα ανακύκλωσης απορριμμάτων κατατάσσεται τρίτος μεταξύ των 66 Δήμων της Αττικής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), σε συνεργασία με τους Δήμους Παπάγου-Χολαργού και Ζωγράφου κατατέθηκε πρόταση δημιουργίας Διαδημοτικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Κομποστοποίησης κλαδεμάτων, εγκαταστάθηκαν 11 συστήματα βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων,  έγινε η προμήθεια, τοποθέτηση και συντήρηση  κάδων απορριμμάτων, ανακυκλώσιμων υλικών και μικροαπορριμμάτων.
Συντηρήσαμε και αναβαθμίσαμε το σύνολο των Σχολικών μονάδων και των Αθλητικών εγκαταστάσεων, συντηρήσαμε και αναπλάσαμε μεγάλο μέρος των δρόμων και των πεζοδρομίων της πόλης και με καθημερινό μόχθο δημιουργούμε μία πόλη φιλική προς τους Δημότες της  Αγίας Παρασκευής.
Με δεδομένο ότι μέρος του Προϋπολογισμού έχει συζητηθεί διεξοδικά με την ψήφιση των τελών καθαριότητας και των τελών νεκροταφείου ειδική μνεία αξίζει να γίνει για το Τεχνικό πρόγραμμα
Η πλειοψηφία των έργων που έχουν ξεκινήσει μέσα στο 2018 είναι διετούς διάρκειας και περιλαμβάνονται και στο Τεχνικό πρόγραμμα 2019.
Συνοπτικά η ανάλυση του Τεχνικού Προγράμματος για το 2019 μπορεί να κωδικοποιηθεί ως κάτωθι:
Ι. Βελτίωση προσβασιμότητας και ασφαλούς κυκλοφορίας
1.Ασφαλτοστρώσεις οδών (Συντήρηση καθολικού ασφαλτοτάπητα 2018), έργο που δημοπρατήθηκε και θα εκτελεστεί τον Μάρτιο.
2.Συντηρήσεις πεζοδρομίων (Συντηρήσεις έργων οδοποιίας 2017), έργο που ήδη έχει ξεκινήσει.
3.Συντηρήσεις φθορών οδοστρωμάτων («μπαλώματα»), έργο που δημοπρατήθηκε και ξεκινά το Φεβρουάριο.
ΙΙ. Αναπλάσεις οδών και πλατειών
1.Ανάπλαση-Πεζοδρόμηση Κεντρικής πλατείας, έργο που δημοπρατείται στις 25 Ιανουαρίου.
2.Ανάπλαση οδού Αιγαίου Πελάγους, έργο που δημοπρατείται στις 25 Φεβρουαρίου.
3.Ανάπλαση πλατείας Αγίου Ιωάννου, έργο που περνά από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων (ΣΥΠΟΘΑ) και αμέσως μετά θα δημοπρατηθεί.
Οι αναπλάσεις αυτές διαμορφώνουν ένα ενιαίο πλέγμα ανάπλασης και αναζωογόνησης στο κέντρο της πόλης.
ΙΙΙ. Αντιπλημμυρική θωράκιση-Διανοίξεις οδών
1.Διανοίξεις – πεζοδρομήσεις οδών στα Πευκάκια, έργο που ξεκίνησε και υλοποιείται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.
2.Κατασκευή αγωγών ομβρίων: Το έργο αυτό δημοπρατήθηκε (οδοί Αιγαίου Πελάγους – Αμαρυλλίδος – Καλαβρύτων – Πόγκα – Αλκιβιάδου – Λαχανά) με ίδιους πόρους και έρχεται να προστεθεί στα έργα που υλοποιούνται ή υλοποιήθηκαν ήδη από την Περιφέρεια Αττικής.
3.Έχει ενταχθεί στα εκτελεστέα έργα της Περιφέρειας νέο έργο ομβρίων, ύψους 2,5 εκ. ευρώ στην περιοχή Πευκάκια, έργο που δημοπρατείται εντός του Ιανουαρίου.
ΙV. Συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση Σχολείων
1.Υλοποιείται η διετής εργολαβία συντήρησης των Σχολικών κτιρίων.
2.Εντάχθηκε στο Φιλόδημο ΙΙ η επισκευή αύλειων χώρων και η κατασκευή  ανελκυστήρα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο. 
V. Συμμετοχικές διαδικασίες
1. Υλοποιείται η διαδικασία του Συμμετοχικού προϋπολογισμού στην περιοχή του Τσακού.
2. Υλοποιείται η διαδικασία του Συμμετοχικού σχεδιασμού στο 5ο Νηπιαγωγείο και το 2ο Δημοτικό σχολείο. Έγινε ήδη η ανάπλαση του αύλειου χώρου στο Δημοτικό.
VI. Μελέτες 
•Έχει ενταχθεί η μελέτη ανάπλασης Κτήματος και οικίας Ιόλα που θα δημοπρατηθεί τον Φεβρουάριο.
•Έχει ενταχθεί στα εκτελεστέα έργα της Περιφέρειας, η χρηματοδότηση μελέτης αποπεράτωσης  του κολυμβητηρίου  και θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για παρόμοιου είδους και κλίμακας έργα. 
VII. Προγραμματισμός νέων έργων
•Επίσπευση διαδικασιών για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης κατασκευής Παιδικού σταθμού στο Ο.Τ. 328 και δημοπράτηση του έργου.
•Κατασκευή Πλατείας Ηλιάκη.
•Κατασκευή Παιδικής Χαράς Ησιόδου.
•Κατασκευή Κλειστού Προπονητηρίου.
VIII. Ανάπλαση Κοιμητηρίου
Δρομολογείται η μελέτη του Ιερού Ναού και των βοηθητικών χώρων πέριξ του Νεκροταφείου.
Τέλος στις λειτουργικές δαπάνες της Τεχνικής υπηρεσίας έχει ενταχθεί και η προμήθεια οργάνων Παιδικών χαρών  που είναι συγχρηματοδοτούμενο έργο από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ II, η συντήρηση των Παιδικών χαρών και η τμηματική προμήθεια και τοποθέτηση φωτιστικών  σωμάτων τεχνολογίας led.
ΟΜΩΣ για εμάς η μεγάλη συζήτηση που πρέπει να ξεκινήσει -και γι' αυτό το λόγο είναι ενταγμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019- είναι η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και οι Χρήσεις Γης, άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας-ΣΒΑΚ, με σκοπό να αποτυπώσουμε τις ανάγκες της πόλης στην σύγχρονη εποχή.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια σκοπός είναι να παρέμβουμε με εκτεταμένης κλίμακας χαρακτηρισμούς δρόμων ως ήπιας κυκλοφορίας κυρίως μπροστά από τα σχολεία ώστε να είναι ασφαλής η διέλευση των παιδιών όπως και με ανάπλαση πεζοδρομίων - μεγάλων οδών σύμφωνα με την κατάταξή τους (Λ. Μεσογείων, Ειρήνης, Αγίας Τριάδος κ.ά.).
Ταυτόχρονα επιθυμούμε να ανοίξουμε και να ολοκληρώσουμε την διαβούλευση για τους δύο μεγάλους πνεύμονες Αθλητισμού και Πολιτισμού στα Πευκάκια και στο πάρκο «Στ. Κώτσης», ώστε να δρομολογήσουμε τη χρηματοδότηση τους από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Επίσης μεγάλο στοίχημα αποτελεί η απόκτηση των χαρακτηρισμένων ως κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων ώστε να αποδοθούν στους κατοίκους. 
Μέσα στην επόμενη Δημοτική περίοδο πρέπει επίσης να αναπτυχθούν Διαδημοτικές συνεργασίες με τους όμορους Δήμους για την ανάπλαση των μεγάλων οδών που αποτελούν εισόδους της πόλης, ενέργειες ενταγμένες στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου μας. Συγκεκριμένα πρέπει να αναπτυχθεί Διαδημοτική συνεργασία με το Δήμο Χαλανδρίου για την ανάπλαση της οδού Γαρυττού, περιοχή που απαιτεί μεγάλες παρεμβάσεις (όμβρια ύδατα, ρυμοτομήσεις, κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση) και με το Δήμο Χολαργού για την ανάπλαση της οδού Αρκαδίου ώστε αυτή να καταστεί φυσική προέκταση του Υμηττού μέσα στην πόλη της Αγίας Παρασκευής.
Αυτονόητο είναι ότι όλα τα παραπάνω θα απασχολήσουν την επόμενη Δημοτική Αρχή χωρίς να υποτιμηθεί η παρέμβαση σε έργα καθημερινότητας. 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπου έχουμε εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, την χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών και την χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων που έχει ανάγκη η πόλη, σας καλώ να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε.
Αναλάβαμε τη Δημοτική αρχή πριν από τέσσερα χρόνια μέσα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό και δυσμενές οικονομικό περιβάλλον για τη χώρα μας και συνακόλουθα για τους ΟΤΑ, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης καθώς και της μνημονιακής επιτήρησης. 
Συγκροτήσαμε, υλοποιήσαμε και υλοποιούμε ένα πολυεπίπεδο σχέδιο εξυγίανσης και βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων του Δήμου, με διαφάνεια, τήρηση της νομιμότητας και των αυστηρών διαδικασιών που επιτάσσει το νομοθετικό πλαίσιο και στο σκέλος των εσόδων και στο σκέλος των δαπανών προκειμένου να έχουμε μια σταθερή οικονομική βάση για να υλοποιήσουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Ισχυρίζομαι ότι ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των καιρών και της κοινωνίας.
 

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software