ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: ΕΓΚΡΙΣΗ 2,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ “ΙΟΛΑ”

iolas ktimaΕγκρίθηκε  στις 15 Ιουνίου η πρόταση για χρηματοδότηση  με 2.500.000 € της ανάπλασης του κτήματος και της βίλας ΙΟΛΑ από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής στη δράση "Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας".
Η ιστορία του εμβληματικού χώρου ξεκινάει τη δεκαετία του 1960 όταν ο διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης και γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας  αποκτά το  κτήμα του στην Αγία Παρασκευή Αττικής και κτίζει τη βίλα του, η οποία σχεδιάστηκε από τον Δημήτρη Πικιώνη, τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Παύλο Καλαντζόπουλο.  
Το 1998  η βίλα  χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο   και δύο χρόνια αργότερα το κτήμα που την περιβάλει χαρακτηρίστηκε,  με τροποποίηση του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου Αγίας Παρασκευής (ΦΕΚ 451, 31-8-2000), ως «Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων» του Δήμου. Από τότε η απόκτηση του κτήματος και της βίλας από το Δημόσιο αποτέλεσε διαρκή στόχο των Κυβερνήσεων και των Δημοτικών αρχών. 
Η Δημοτική αρχή που εκλέχθηκε το 2014 με Δήμαρχο το Γιάννη Σταθόπουλο κινήθηκε με σχεδιασμό και πίστη στην αξία της απόκτησης του ακινήτου και  στόχο την ανάδειξη του  σε Πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του. 
Με επιμονή και μεθοδικότητα ο Δήμος προχώρησε βήμα-βήμα αυτόν το σχεδιασμό μέχρι τη προαναφερόμενη  απόφαση. Συγκεκριμένα:
-Στις 29/11/2016  το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής πήρε με μαγάλη πλειοψηφία απόφαση  καταρχήν έγκρισης απευθείας αγοράς του κτήματος και της βίλας.
-Στις 18/7/2017 το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την ιστορική απόφαση αγοράς του κτήματος και της βίλας (με τίμημα πολύ μικρότερο του αρχικού, κάτω από την εκτίμηση του ορκωτού Εκτιμητή και από την αντικειμενικήαξία  και με δόσεις) και την ανάδειξη της, με μελετημένες παρεμβάσεις και συμμετοχή της κοινωνίας, σε πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του. 
-Στις  28/12/ 2017 υπεγράφη στο Δημαρχείο το συμβόλαιο αγοράς του κτήματος-βίλας. 
-Στις 16/1/2018, ο Δήμος υπέβαλε στο  ΕΣΠΑ πρόταση με τίτλο «Δημιουργική επανάχρηση ιδιοκτησίας ΙΟΛΑ στο Δήμο Αγίας Παρασκευής» για χρηματοδότηση ανάπλασης του κτήματος και του διατηρητέου κτιρίου της βίλας ΙΟΛΑ.
-Στις 28/2/2018 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου  έκανε δεκτή την εισήγηση του Κεντρικού Συμβούλιου Νεώτερων Μνημείων από τις  25/1/2018 και έδωσε έγκριση για να προχωρήσει η πρόταση χρηματοδότησης της ανάπλασης του κτήματος και του διατηρητέου κτιρίου της βίλας.
Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος δήλωσε για αυτήν τη σημαντική εξέλιξη: «Θέλω να εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίηση μου  για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης του κτήματος και της βίλας Ιόλα. Είναι  μια σημαντική επιτυχία στο δύσκολο και συνάμα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αγώνα ανάδειξης του κτήματος-βίλας Ιόλα από το Δήμο μας σε πανελλήνιο πολιτιστικό τοπόσημο. Από εδώ και πέρα ξεκινά το έργο των μελετών και της δημοπράτησης της ανάπλασης, το οποίο είμαστε προετοιμασμένοι να φέρουμε σε πέρας. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι διαχρονικά συνέβαλαν στο να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα. Θα ήταν παράλειψη μου να μην σημειώσω ότι η εξέλιξη αυτή έγινε εφικτή στο ευνοϊκό πλαίσιο του σχεδιασμού στοχευμένων δράσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας που εφαρμόζει η  Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με επικεφαλής την κ. Ευγενία Φωτονιάτα»
 
Δημ/ση : 25/6/2018

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software