ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΟΛΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

iolas aΤη μνήμη του Αλέξανδρου Ιόλα θα τιμήσει  την Τετάρτη  7 Ιουνίου, 30 χρόνια μετά το θάνατο του (8/6/1987), ο Δήμος Αγίας Παρασκευής με εκδήλωση που διοργανώνει στο θέατρο του 3ου Γυμνασίου (Δερβενακίων & Σάκη Καράγιωργα) στο Κοντόπευκο, στις 8:30μμ.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρ. Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και πρ. βουλευτής  Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο Σύμβουλος Τέχνης Νίκος Σταθούλης και ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος 
Ο Αλέξανδρος Ιόλας είναι ευεργέτης της πόλης μας, καθώς  δώρισε στο Δήμο Αγίας Παρασκευής  έκταση τεσσάρων (4) στρεμμάτων και τη μελέτη για να γίνει, όπως και έγινε, η πλατεία Δημοκρατίας (Ιόλα) στον Παράδεισο επί της οδού Δημοκρατίας.
Ο κοσμοπολίτης συλλέκτης έργων τέχνης και γκαλερίστας γεννήθηκε  στην Αλεξάνδρεια το 1907 σπούδασε χορό στο Βερολίνο και το Παρίσι. Μετά από ένα ατύχημα το 1944, εγκατέλειψε τον χορό και αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στη συλλογή έργων τέχνης. Άνοιξε την γκαλερί στη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη το Παρίσι, το Λονδίνο, το Μιλάνο, τη Μαδρίτη, και τη Βυρηττό. 
Από τη δεκαετία του 1960 περνάει πολύ χρόνο στην Ελλάδα και χτίζει  τη βίλα του στην Αγία Παρασκευή Αττικής όπου μεταφέρει την τεράστια προσωπική συλλογή του μεγάλης καλλιτεχνικής και χρηματικής αξίας. Μετά τον θάνατο του η βίλα λεηλατήθηκε και η συλλογή του με 11.000 έργα τέχνης υπήρξε αντικείμενο κλοπής.
Η επιθυμία του πριν πεθάνει ήταν να δωρίσει την αμύθητη συλλογή του από έργα τέχνης στο ελληνικό κράτος δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Πρόσφατα  (25 Μαΐου) 155 έργα τέχνης και πολύτιμα αντικείμενα της σπάνιας και για πολλά χρόνια εξαφανισμένης συλλογής του βγήκαν σε δημοπρασία από τον ΟΙΚΟ SOTHEBY'S στο Λονδίνο, παρά την προσπάθεια του Δήμαρχου Αγίας Παρασκευής  να αποσυρθούν μέχρι να διερευνηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις Εισαγγελικές Αρχές καταγγελία για κλοπή της συλλογής.
 
 
Δημ/ση : 2/6/2017

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software