ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ-ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΥΚΑΚΙΩΝ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

pefkakia ergaΣτα έργα που έχουν ολοκληρωθεί και σε όσα έχουν δρομολογηθεί από τη Δημοτική Αρχή στα Πευκάκια αναφέρθηκαν ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος και η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ελισ. Πετσατώδη, στις ομιλίες τους την Κυριακή 12/2 στη Συνέλευση και κοπή πίτας του Συλλόγου Κατοίκων.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στο σύνολο των έργων που υλοποιήθηκαν το 2016 στην περιοχή,  στα έργα των οποίων η προετοιμασία ολοκληρώθηκε και ξεκινάει σύντομα είτε η δημοπράτηση είτε η κατασκευή τους και τέλος στα έργα που έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης της προετοιμασίας τους.
 
Τα έργα που ολοκληρώθηκαν το 2016 είναι τα εξής:
1.Έγιναν οι κατασκευές και διαμορφώσεις των πεζόδρομων πέριξ του Παιδικού Σταθμού της οδού Αισώπου. 
2.Έγινε έργο καθολικών ασφαλτοστρώσεων στις οδούς Δημοκρίτου και Ζαϊμη και έργο επισκευής οδοστρωμάτων, πεζοδρομίων και ασφαλτοτάπητα σε 13 οδούς των Πευκακίων. 
3.Λειτουργεί πλήρως, με ενέργειες του Δήμου, η πεζογέφυρα επί της Λεωφ. Μεσογείων στο Σταυρό (Γελαδάκη) και έγινε εκδήλωση ονοματοδοσίας προς τιμήν του αείμνηστου πρ. πρόεδρου του Συλλόγου Κατοίκων Πευκακίων Μ. Μιχαηλίδη.  
4.Ολοκληρώθηκε η περισυλλογή εγκαταλειμμένων οχημάτων.     
5.Πραγματοποιήθηκε λεπτομερής καθαρισμός και αποψίλωση μεγάλου αριθμού οικοπέδων και μεγάλων χώρων στα Πευκάκια (Αθλητικό Κέντρο, Παιδική Χαρά, 9ο Δημοτικό κ.α.) που χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά επιτυχημένη δραστηριότητα.
6.Έγινε ενίσχυση της φύτευσης κατά μήκος της οδού Παναγούλη από την Αττική Οδό. Η φύτευση θα συνεχιστεί.
7.Τοποθετήθηκαν κάδοι απορριμμάτων στις εισόδους του Αθλητικού κέντρου και στο τέρμα των Λεωφορείων. 
 
Έργα των οποίων ολοκληρώθηκε η προετοιμασία και ξεκινάει σύντομα η δημοπράτηση ή/και η κατασκευή: 
1.Ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες (δημοπράτηση και υπογραφή σύμβασης της Περιφέρειας Αττικής με τον εργολάβο) και ξεκινάει σύντομα το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο προϋπολογισμού 4.385.365,86€. Το έργο αφορά στην κατασκευή  αγωγών ομβρίων στα Πευκάκια, στις οδούς Θερίσου, Αμαλιάδος, Θεσσαλονίκης, Σάμου και Υμηττού, όπως και σε 12  άλλες οδούς στην Αγ. Παρασκευή.
2.Ψηφίστηκε από την Περιφέρεια Αττικής (την Τρίτη 14/2 ψηφίστηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο) η Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο για χρηματοδότηση του έργου διάνοιξης 21 οδών στα Πευκάκια ύψους 1 εκατ. Ευρώ. Το έργο θα δημοπρατηθεί και θα κατασκευαστεί από τον Δήμο Αγ. Παρασκευής αμέσως όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της σύμβασης από το ελεγκτικό συνέδριο. Πρόκειται για τις οδούς Πην. Δέλτα, Καλομοίρη, Καρκαβίτσα, Νηρηίδων, Βικέλα, Πορφύρα, Λ. Ακρίτα (από Αγ Αναργύρων έως Καβάφη), Αγ. Αναργύρων, Πυθαγόρα, Πολυμνίας, Εθν. Μακαρίου, Μήλου, Βερενίκης, Στρ. Μυριβήλη, Τρικούπη, Φιλιατρών, Υμηττού, Περσεφόνης, Ασπασίας, Θεσσαλονίκης και Φειδιππίδου.
3.Υπογράφτηκε η Προγραμματική Σύμβαση από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη και τον Δήμαρχο για χρηματοδότηση από την ΓΓΑ της προμήθειας και τοποθέτησης χλοοτάπητα στο γήπεδο 5Χ5  του 9ου Δημοτικού Σχολείου και σύντομα δημοπρατείται το έργο.
4.Μέσω της τρέχουσας εργολαβίας συντηρήσεων και επισκευών υπαίθριων χώρων και παιδικών χαρών του Δήμου θα πραγματοποιηθεί η ανακατασκευή της Παιδικής Χαράς επί των οδών Αγ.Αναργύρων, Πλαστήρα & Αγάθωνος.
5.Δημοπρατείται σύντομα από την Περιφέρεια  το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας των οδών Παπανδρέου και Αγ. Αναργύρων με προϋπολογισμό 530.000€.  
6.Δημοπρατείται εντός του Μαρτίου από το Υπουργείο Μεταφορών (ΥΜΕΤ) η 2η  πεζογέφυρα της Λεωφ. Μεσογείων (συνδέει την οδό Ευαγγελιστρίας με την Πλατεία Πέτρουλα επί της οδού Χίου).
 
Έργα που έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης της προετοιμασίας τους:
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε αυτά και εν συνεχεία η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών συμπλήρωσε την εισήγησή του τονίζοντας τη σημασία που πρέπει να δοθεί στο συνολικό σχεδιασμό και την υλοποίηση τόσο των έργων υποδομής όσο και των κοινωφελών υποδομών προκειμένου η γειτονιά να αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα. Αναλυτικότερα:
1.Η κατασκευή του Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Ο.Τ. 328(οδός Αγ. Βασιλείου),  με προϋπολογισμό 1.419.231,75€,  μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων (33 συνολικά) βελτιώσεων της μελέτης,  βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας της Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια. Ακολουθεί ψήφιση από το Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο, ο έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο, η υπογραφή της και δημοπράτηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής. 
2.Η Τεχνική Υπηρεσία έχει ήδη ξεκινήσει τη μελέτη για την κατασκευή της Παιδικής Χαράς επί της οδού Αισώπου και η δημοπράτηση του έργου προγραμματίζεται ως το καλοκαίρι. 
3.Η μελέτη και η κατασκευή της πλατείας Ηλιάκη θα υλοποιηθεί εντός του 2017.
4.Η ανέγερση του 14ου Νηπιαγωγείου στο Ο.Τ. 328 (οδός Αγ. Βασιλείου), για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μέσω της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (πρώην ΟΣΚ). 
5.Σε ό,τι αφορα την ανέγερση του 6ου Γυμνασίου στην οδό Αγελάου, κατά την ίδια διαδικασία ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ μέσω της «ΚΤΥΠ Α.Ε.», διαπιστώθηκε πρόβλημα ιδιοκτησιακού χαρακτήρα στην αρχική εγγραφή του οικοπέδου στο κτηματολόγιο το οποίο όχι μόνο δεν επιδιορθώθηκε αλλά ούτε και εντοπίστηκε στο παρελθόν. Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στην άσκηση δικαστικής αγωγής με αποτέλεσμα σημαντική καθυστέρηση στις διαδικασίες για τον προγραμματισμό της υλοποίησης του έργου από την «ΚΤΥΠ Α.Ε.».
6.Η κατασκευή Παιδικής Χαράς επί της οδού Ησιόδου και ο περιμετρικός πεζόδρομος, θα προγραμματιστούν για το 2018.
7.Έχουν ξεκινήσει ενέργειες από τον Δήμο για την απόκτηση γεωτεμαχίων για τη δημιουργία ιδιόκτητου σύγχρονου, εξοπλισμένου και αδειοδοτημένου αμαξοστασίου και Πράσινου Σημείου με συντονισμένες ενέργειες της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Καθαριότητας και της Τεχνικής Υπηρεσίας. 
8.Για τα δύο μεγάλα κοινωφελή έργα των Πευκακίων, το Αθλητικό Κέντρο και τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, γίνεται συστηματική προσπάθεια με την Περιφέρεια για την ένταξή τους σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την υλοποίηση μελέτης και έργου, στο ευρύτερο πλάνο ανάπτυξης της περιοχής με κοινωφελείς υποδομές που μπορούν να στηρίξουν όλους τους πολίτες και με ανοιιχτές δομές στην κατεύθυνση της κατάργησης των διακρίσεων και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ΑμεΑ. 
9.Τέλος αναφορικά με το ζήτημα των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στην περιοχή, επισημάνθηκε ότι η ισχύουσα για την περιοχή κυκλοφοριακή μελέτη, εκτός από τους πεζοδρόμους, δεν προβλέπει παρά μόνο δύο δρόμους μονής κατεύθυνσης. Συνεπώς προχωράμε τάχιστα σε νέο σχεδιασμό μέσω της εκπόνησης Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για το οποίο ο Δήμος μας βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής σύμβασης με το Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότησή του με 40.000 ευρώ και το οποίο ανατρέποντας τις συμβατικές κυκλοφοριακές μελέτες που στρέφονται γύρω από την ανεμπόδιστη κίνηση των οχημάτων, δίνει προτεραιότητα στην κινηση και την ασφάλεια των πεζών. 
Ο Δήμαρχος Γ. Σταθόπουλος κλείνοντας υπενθύμισε ότι «στόχος μας παραμένει να δούμε τα Πευκάκια να αλλάζουν πρόσωπο. Με το έργο μας σε όλους τους τομείς προσεγγίζουμε αυτόν το στόχο μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ, ιδιαίτερα με την έναρξη υλοποίησης, από φέτος, μεγάλων έργων και βασικών υποδομών που στερούνται χρόνια οι κάτοικοι». 
 
Δημ/ση : 15/2/2017

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software