Τηλ. κέντρο 213-20.04.500 | ΚΕΠ Μεσογείων 419 – Tηλ. 213-20.08.300 e-mail: d.agparaskevis-attikis@kep.gov.gr

greek flag english

ΣΕΔΑΠ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

sedap

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η «αύξηση» του κατώτατου μισθού δεν είναι δεδομένη από την κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ.
Αυτό προέκυψε μεταξύ άλλων από την χθεσινή 31/1/2019 συνάντηση εκπροσώπων εργαζομένων με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, η οποία προήλθε μετά την αγωνιστική κινητοποίηση και την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα αρμόδια υπουργεία που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στο πρόγραμμα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.
Κατά την συνάντηση στην οποία συμμετείχε η πρόεδρος του ΣΕΔΑΠ και εκπρόσωπος  μέλος της επιτροπής των εργαζομένων του “κοινωφελούς” του Δήμου Αγίας Παρασκευής, αυτό που κύρια αναδείχθηκε είναι η αντεργατική πολιτική και η αναλγησία της κυβέρνησης που εκτός του να συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τους όρους αμοιβής και εργασίας των «ωφελούμενων» του προγράμματος, όπως τους αποκάλεσαν.
Οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων στα αιτήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι με κυρίαρχα αυτά της ίδιας αμοιβής για την ίδια εργασία και των ίσων δικαιωμάτων για όλους, απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο ίσης αντιμετώπισης των εργαζομένων υποστηρίζοντας ότι τα προγράμματα αυτά είναι συγχρηματοδοτούμενα από την ευρωπαϊκή ένωση και δεν επιδέχονται μεταβολές, ενώ ακόμα και την «αύξηση» του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση έθεσαν υπό αμφισβήτηση αν τελικά θα συμπεριλάβει και τους εργαζόμενους του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ (θα εξεταστεί!).
Έγινε ξεκάθαρο ότι και η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει την μόνιμη και σταθερή εργασία με την ολιγόμηνη, κακοπληρωμένη, χωρίς δικαιώματα και εκ περιτροπής συντηρώντας της ελαστικές σχέσης εργασίας, εκμετάλλευσης και σύγχρονης δουλείας και καταπατώντας το εργατικό δίκαιο αλλά πρωτίστως την αξιοπρέπεια εργαζομένων και ανέργων.
Η μόνη απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης είναι η εντατικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων, με συντονισμό, μαζικότητα και αλληλεγγύη, για την ανατροπή της.
ΣΕΔΑΠ
Σύλλογος εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής 
 
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ 
 ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Sintonistiko epitropwn
 
ΔΕΛΤΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
Δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας η αύξηση του κατώτατου μισθού. 
 
Αγωνιστική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου , εργαζόμενοι  στους ΟΤΑ που απασχολούνται με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.
Οι εργαζόμενοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Εργαζομένων στους ΟΤΑ συγκεντρώθηκαν έξω από τα υπουργεία εργασίας και εσωτερικών απαιτώντας από την κυβέρνηση: 
 Ίση αμοιβή και ίσα δικαιώματα για όλους. Εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ασφάλιση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα εργασίας.
Ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες. Εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (Μ.Α.Π. Ιατρικές εξετάσεις). Καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους μετά το τέλος του προγράμματος για όλο το διάστημα της ανεργίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Καμιά απόλυση. 
Στo πλαίσιοo  της κινητοποίησης αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με εκπροσώπους των δυο υπουργείων και μετέφερε τα προβλήματα των εργαζομένων, καταγγέλλοντας την αντεργατική πολιτική και διεκδικώντας ουσιαστικές απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα.
Οι εκπρόσωποι των δυο υπουργείων αφού άκουσαν τους εργαζόμενους υπερασπίστηκαν την πολιτική της κυβέρνησης και κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες να δικαιολογήσουν τα προγράμματα αυτά, τα οποία είναι συγχρηματοδοτούμενα είναι συγχρηματοδοτούμενα και δεν αφήνουν  περιθώρια να αλλάξουν στην ουσία τους. Αρνήθηκαν το αίτημα για ίση αμοιβή για ίδια εργασία και εφαρμογή της σύμβασης των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Υπογράμμισαν ότι δεν μπορεί παρά να  διατηρηθεί το σημερινό αντεργατικό πλαίσιο της άνισης αμοιβής. 
Ήταν απορριπτική στο αίτημα να δύνεται επίδομα ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ αρκέστηκαν να δηλώνουν ότι έχουν γίνει θετικές αλλαγές στο πρόγραμμα ( άδειες, Βαρέα ένσημα κ.λ.π.) και αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία –δίνονται μόρια- σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα…… γίνουν στους ΟΤΑ.
 Έδειξαν να κατανοούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε διάφορους Δήμους με την μη εφαρμογή  ακόμα και του Οδηγού για τους όρους απασχόλησης στο πρόγραμμα αυτό και δεσμεύτηκαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμπληρωθεί ο Οδηγός αυτός ώστε να αντιμετωπιστούν ζητήματα με τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, της γονικές άδειες και την ασθένεια.
Αυτό όμως που δεν περίμεναν να ακούσουν οι  εκπρόσωποι των εργαζομένων ήταν  η  
τοποθέτηση  των εκπροσώπων των υπουργείων ότι η εξαγγελία της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που είναι σε εξέλιξη.   Όπως είπαν απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστικού,  «εξετάζεται το θέμα αυτό να αντιμετωπιστεί θετικά»,  με εγκύκλιο ή νομοθετική ρύθμιση, χωρίς όμως να δεσμευτούν οριστικά.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι δεν τους ικανοποιούν οι απαντήσεις και θα εντείνουν τον αγώνα τους μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Καλούμε όλες και όλους τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα σε κάθε Δήμο , να πλαισιώσουν μαζικά το συντονιστικό και να συνεχίσουμε  τον αγώνα  με πνεύμα ταξικής ενότητας  και  αλληλεγγύης για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής και την ικανοποίηση των διεκδικήσεων μας.  Το συντονιστικό, το οποίο είναι ανοικτό σε νέες επιτροπές από Δήμους, θα συνεδριάσει την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου για την περαιτέρω οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα.          
  Αθήνα 1 Φεβρουαρίου 2019  
 

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.

ΠΟΛΙΤΕΣ

ΜΜΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Επικοινωνία με το δήμο

Διεύθυνση: Λ. Μεσογείων 415-417 Τ.Κ.15343 Αγία Παρασκευή
Τηλ. Κέντρο: 213 2004500/501/508
Κεντρικό FAX: 2132004531
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δείτε τον αναλυτικό τηλεφωνικό κατάλογο των υπηρεσιών του Δήμου πατώντας εδώ.

Αν θέλετε να στείλετε μήνυμα συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας πατώντας εδώ.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software