Άλλων «πονηριές» ξεσκέπασε το Ελεγκτικό Συνέδριο κ. Σταθόπουλε

Μετά από έναν ακριβώς μήνα «εκκωφαντικής» σιωπής ο επικεφαλής της παράταξης «Νίκη Πολιτών» Γ. Σταθόπουλος εδέησε επιτέλους να σχολιάσει τα αποκαλυπτικά ευρήματα της έκθεσης κατασταλτικού ελέγχου, που διενήργησε το ελεγκτικό συνέδριο για το οικονομικό 2017, από τον Μάρτιο του 2019 και ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο του 2020.

Την οποία μάλιστα έκθεση αγνόησε ο πρώην Δήμαρχος Β. Ζορμπάς, ο οποίος ενώ την είχε στη διάθεση του από το 2020, ουδέποτε τη δημοσιοποίησε και ουδέποτε την έθεσε στη διάθεση του δημοτικού συμβουλίου. Προφανώς δεν αξιολόγησε ως σημαντικά τα ευρήματα του ελεγκτικού συνεδρίου.

Ο κ. Σταθόπουλος δεν αλλάζει συνήθειες. Για άλλη μία φορά δεν απαντάει επί της ουσίας, αλλά πετάει τη μπάλα στην κερκίδα, με αοριστίες. Για την ταμπακιέρα, ουδέν σχόλιο.

Σε ανακοίνωση του αφού καταλογίζει στη διοίκηση του Δήμου «πονηριές» και στημένους αιφνιδιασμούς κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής λογοδοσίας που συνήλθε στις 27 Φεβρουαρίου, την εγκαλεί ότι, κατά τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων, δεν ανέφερε πως δεν βρέθηκε «καμία οικονομική ατασθαλία, καμία οικονομική τρύπα».

Από όλα όσα αναφέρει στην ανακοίνωση του συμπεραίνουμε για άλλη μία φορά, πως ο κ. Σταθόπουλος είτε δεν έχει καταλάβει τίποτα, είτε κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Για αυτό λοιπόν δημοσιοποιούμε σήμερα τα συμπεράσματα της έκθεσης προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν τα όσα αποτυπώνονται σε αυτήν, τα οποία δεν είναι δικές μας διαπιστώσεις αλλά του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εκτός αν ο κ. Σταθόπουλος θεωρεί ότι λειτουργεί και αυτό εκ του πονηρού…

Ωστόσο με  αφορμή τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωση του επισημαίνουμε τα εξής:

  • Ποτέ δεν κάναμε λόγο για «οικονομικές ατασθαλίες» η «τρύπες» αλλά για πρακτικές που σε καμία περίπτωση δεν ήταν προς το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών. Και διευκρινίζουμε:

-Διαπιστώνεται πως ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του Δήμου, δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας του Δήμου για το έτος 2017. Τι απαντάει ο κ. Σταθόπουλος σε αυτό; 

-Δεν είναι δυνατή η επιβεβαίωση των ταμειακών υπολοίπων έκτακτων και ειδικευμένων εσόδων απολογισμού 2017.

-ο ΚΑ 5113 παρουσιάζει υπόλοιπο ποσού 109.805,36, ενώ η ομάδα ελέγχου εντόπισε αδιάθετα υπόλοιπα ύψους 1.307.000,00 . Θα μας εξηγήσει ο κ. Σταθόπουλος τι ακριβώς συνέβη;

-Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρει πως τροποποιήθηκε ο  Οργανισμός Εσωτερικής Λειτουργίας του Δήμου. Του υπενθυμίζουμε πως η τροποποίηση έγινε τον Μάιο του 2022, ενώ ο Δήμος ήταν υποχρεωμένος να έχει Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου από το 2018.

-Σχετικά με τις ανείσπρακτες οφειλές οι οποίες, όπως λέει ο κ. Σταθόπουλος βεβαιώνονται κανονικά και εισπράττονται, ενώ μιλάει για «ψεύδη» από μέρους μας. Η ομάδα ελέγχου διαπίστωσε πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα της τάξης του 6.73%. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Όπως αναφέρεται στην έκθεση  « οι εισπράξεις κατά την 31.12.2017 από το εν λόγω έσοδο, περιορίστηκαν μόλις στο ποσό των 476.830.89 ευρώ, επί συνόλου εισπρακτέων απαιτήσεων ποσού 7.080.348,32 ευρώ». Μήπως μας περισσεύουν τα χρήματα και δεν το γνωρίζουμε;

-Φυσική απογραφή παγίων έγινε για τελευταία  φορά το 2005 και έκτοτε δεν έχει ξαναγίνει.

-Εκτός από τα 10 μοτοποδήλατα, τους απινιδωτές αλλά και κάποιους πίνακες μεγάλης αξίας που αγνοούνται, χάθηκε ολόκληρο σχολικό λεωφορείο με τις πινακίδες του. Συγκεκριμένα από τα δύο σχολικά λεωφορεία το ένα λόγω δωρεάς δόθηκε στους ΠΑΙΣΔΑΠ και υφίσταται ακόμα, αλλά δεν έχει γίνει η μεταβίβασή του. Το δεύτερο μεταβιβάστηκε στο Δήμο και πήγε στην Υπηρεσία Καθαριότητας όταν τελείωσε η ΚΟΙΚΕΔΑΠ. Το δεύτερο λεωφορείο δεν βρίσκεται πουθενά σήμερα. Και όλα αυτά λόγω της μη τήρησης των απαραίτητων παραστατικών από το Δήμο.

- Όπως διαπίστωσε η ομάδα ελέγχου μεταξύ των ετών 2017-2018 οι 110 από τις 133 συμβάσεις ήτοι ποσοστό 82,71% συνήφθησαν μέσω τις απευθείας ανάθεσης

-Έχει να μας δώσει κάποια απάντηση σχετικά με τη διαπίστωση της ομάδας ελέγχου πως οι οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2017, απεικονίζουν λανθασμένα την περιουσία του Δήμου με αφορμή το γεγονός ότι το ακίνητο Ιόλα ενώ περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου στις 15.1.2018, καταχωρήθηκε στα πάγια του έτους 2017 με το ποσό των 3 εκ. ευρώ;

-Και τέλος μήπως μπορεί να μας εξηγήσει γιατί στις αποθήκες του Δήμου δεν υπήρχε φύλαξη και δεν υπήρχαν παραστατικά καταγραφής εισόδου και εξόδου υλικών, με τον κίνδυνο να μπορεί να μπαίνει ο καθένας και να παίρνει ότι θέλει, όποτε το θέλει;  

Και αυτά είναι μόνο μερικές από τις διαπιστώσεις της έκθεσης. Ας αφήσει λοιπόν ο κ. Σταθόπουλος «τις δικές μας πονηριές» και ας απαντήσει στους πολίτες της Αγ. Παρασκευής για τις δικές του.

Και ως «αρχαιότεροι» του συστήνουμε να σταματήσει να ασκεί κριτική επιπέδου τηλεπαραθύρων και να αποφασίσει να συμβάλλει γόνιμα και εποικοδομητικά στην προσπάθεια μας να αλλάξουμε  την πόλη μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software