Επίσκεψη των Εργαστηρίων Τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονής Τέχνης 

Τα τμήματα Ζωγραφικής-Βασικού σχεδίου με καθηγήτρια την Ελένη Ζούνη επισκέφθηκαν την Εθνική Πινακοθήκη, την έκθεση της  Ρένας Παπασπύρου «ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ, οδηγίες χρήσης* -- Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη» και το ΕΜΣΤ, την Nέα αναδρομική έκθεση «Χρόνος στα χέρια μου» αφιερωμένη στην Leda Papaconstantinou. 

Η Λήδα Παπακωνσταντίνου ανέπτυξε για σχεδόν πέντε δεκαετίες ένα πολυσχιδές έργο που έλαβε μια ποικιλία μορφών: περφόρμανς, γλυπτικά έργα, βίντεο, in situ εγκαταστάσεις, ζωγραφική, κ.ά., προκειμένου να διερευνήσει θέματα φύλου, σεξουαλικότητας, συλλογικής και προσωπικής μνήμης, ιστορίας, πολιτικής και οικολογίας, πάντα με επίκεντρο το σώμα. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, η Παπακωνσταντίνου υπήρξε από τις πρώτες καλλιτέχνιδες που πειραματίστηκαν με το τότε αναδυόμενο καλλιτεχνικό μέσο της περφόρμανς. 

 

Οι πρώτες εικονοκλαστικές περφόρμανς της, όπως η «Κωφάλαλη» που πραγματοποιεί στα χρόνια των σπουδών της στην Αγγλία, διερευνούν ζητήματα συγκρότησης έμφυλης ταυτότητας, και θηλυκού υποκειμένου μέσα από μια φεμινιστική οπτική αμφισβήτησης πατριαρχικών δομών και άλλων ιεραρχικών σχέσεων εξουσίας. 

Η έκθεση θα συγκεντρώσει για πρώτη φορά έναν μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων, ζωγραφικών, γλυπτικών, και οπτικοακουστικών έργων, καθώς και σπάνιων και ανέκδοτων φωτογραφικών και κειμενικών αρχειακών τεκμηρίων/ιχνών των περφόρμανς.

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software