Ψηφιακά πλέον μέσω της ΑΑΔΕ η δήλωση απόδοσης τελών διαμονής παρεπιδημούντων και επί ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων της παρ. 1 ν.339/1976 (Α΄136)

| Νέα του Δήμου
Ψηφιακά πλέον μέσω της ΑΑΔΕ η δήλωση απόδοσης τελών διαμονής παρεπιδημούντων και επί ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων της παρ. 1 ν.339/1976 (Α΄136)

Οι επαγγελματίες του Δήμου Αγίας Παρασκευής που υπόκεινται σε δημοτικό φόρο, πλέον θα  διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τις υποθέσεις που αφορούν στις δηλώσεις ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων καθώς και την πληρωμή των αντίστοιχων τελών  μέσω της ΑΑΔΕ.

Κατ΄ εφαρμογή της ΚΥΑ 3591/11.01.2024 του Υπουργείου Εσωτερικών και κατ΄ εξουσιοδότηση του άρθρου 51 του ν.5073/2023 (Α΄204), οι υπόχρεοι καταβολής του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων (ν. 339/1976 παρ. 1, αρ. 1) θα υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις ψηφιακά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE ( https://www1.aade.gr ), ακολουθώντας τη διαδρομή myAADE / Εφαρμογές / Φορολογικές Υπηρεσίες / Τέλη & ειδικοί φόροι / Δήλωση απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων.

Για την είσπραξη του τέλους εκδίδεται Ταυτότητα Οφειλής και το αντίστοιχο έσοδο αποδίδεται στο Δήμο.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 1209/2023, ΦΕΚ 7332/Β/22-12-2023), οι υπόχρεοι σε καταβολή τέλους παρεπιδημούντων ή τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων:

  • εφόσον υπόκεινται σε ΦΠΑ, υποβάλλουν τη δήλωση των τελών στον ίδιο χρόνο που υποβάλλεται η δήλωση ΦΠΑ και το δηλωθέν ποσό καταβάλλεται στην ίδια προθεσμία που ισχύει για την απόδοση του ΦΠΑ,
  • εφόσον δεν είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, υποβάλλουν τη δήλωση των τελών μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που ακολουθεί κάθε ημερολογιακό τρίμηνο, δηλαδή μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου του επομένου έτους.

Επισημαίνεται ότι δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής μηδενικής δήλωσης.

Για τη διευκόλυνση των υπόχρεων, ειδικά για τη δήλωση και καταβολή των τελών των ετών 2022 και 2023, προβλέπεται προθεσμία υποβολής δήλωσης και εμπρόθεσμης καταβολής τους έως τις 31.01.2024, ως εξής:

  • Για το έτος 2022, τα οφειλόμενα τέλη παρεπιδημούντων και επί ακαθάριστων εσόδων θα περιλαμβάνονται σε μία ενιαία δήλωση.
  • Για το έτος 2023, τα τέλη παρεπιδημούντων και επί ακαθάριστων εσόδων θα περιλαμβάνονται σε ξεχωριστές δηλώσεις για τις αντίστοιχες φορολογικές περιόδους.

Οφειλές προηγουμένων ετών καταβάλλονται στο Δήμο Αγίας Παρασκευής σύμφωνα με τις προϋπάρχουσες διατάξεις.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών – Τμήμα Εσόδων, στα τηλ.: 2132004543, 2132004595 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software