ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΓΙΑ ΖΩΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

zoa 3 7 2018Το θέμα των αδέσποτων ζώων είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους Δήμους της χώρας, στους οποίους ανήκει η αρμοδιότητα αυτή τα τελευταία χρόνια.
Όχι πολλά χρόνια πριν, τα ζωοφιλικά σωματεία, χωρίς πολλά εφόδια και βασιζόμενα μόνο στις δικές τους δυνάμεις, έκαναν το καλύτερο δυνατό ως προς την υπεράσπιση των ζώων, χωρίς όμως να μπορούν να ξεπεράσουν βασικά προβλήματα που λύνονται πλέον από την πολιτεία και τους Δήμους αφού αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Η ευαισθητοποίηση του παρόντος εξευμενίζει πολλές κακές πρακτικές του παρελθόντος, όπως θανάτωση των ζώων σε κάποιες περιπτώσεις, μαζικούς περιορισμούς κ.λπ., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και περαιτέρω δράσεις που κατευθύνουν θετικά σε μια ανωτέρου επιπέδου αντιμετώπιση του θέματος. Προϋποτίθεται βέβαια τόσο η εκπαίδευση όσο και η καλλιέργεια της αντίληψης όλων μας. 
Στον Δήμο Αγίας Παρασκευής γίνονται σημαντικές προσπάθειες αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, το οποίο αφορά τους πολίτες και τα αδέσποτα ζώα. Περίθαλψη, υιοθεσία, εμβολιασμός, στείρωση, παροχή τροφής ήταν και είναι πρώτα στην ατζέντα διαχείρισης. 
Η σημερινή Δημοτική αρχή, πέρα από τις τρέχουσες, καθημερινές ανάγκης που προκύπτουν και καλύπτονται επιτυχώς λόγω της άψογης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του δραστήριου και αποτελεσματικού Ζωοφιλικού Σωματείου της Αγίας Παρασκευής, έχει κάνει βήματα τόσο ως προς την καλύτερη οργάνωση αυτού του τομέα όπως πλήρες αρχείο ζώων, καλύτερη διαχείριση φαρμακευτικού υλικού, αναβάθμιση των σχέσεων με το σωματείο των Ζωόφιλων στην κατεύθυνση κοινών δράσεων και λήψης αποφάσεων για την καλύτερη φροντίδα των αδέσποτων της περιοχής, αύξηση των χρημάτων που αποδίδονται για αυτούς τους σκοπούς, κ.α. 
Η Δημοτική Σύμβουλος Στέλλα Ψύλλα, ως εντεταλμένη για το σχετικό θέμα, σε μία σοβαρή προσπάθεια νεοτερισμού, φέρνει το 2015 στην πόλη μας τα PoopCans (φωτο 1), 3 όμορφα και χρήσιμα stands με ειδικές σακουλίτσες για τις ακαθαρσίες των ζώων συντροφιάς, τα οποία τοποθετούνται σε σημεία της πόλης. Ακολουθώντας πρακτικές Ευρωπαϊκών πόλεων, από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα η Αγία Παρασκευή κάνει ένα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως προς αυτό, βασίζεται και πάλι στην έλλειψη κοινωνικής αντίληψης και έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν το κάθε ένα από τα PoopCans εφοδιάζεται με σακούλες, παρατηρείται το φαινόμενο αυτές να αφαιρούνται άμεσα από επιτήδειους.  
Πριν λίγες μέρες, τοποθετήθηκε στο βουνό μας ποτίστρα που καλύπτει τις ανάγκες τόσο των αδέσποτων όσο και των δεσποζόμενων ζώων (φωτο 2), πρωτοβουλία που χαιρετίστηκε ενθέρμως από τους συμπολίτες μας. Είναι σημαντικό να την προστατεύουμε και να την χρησιμοποιούμε με σεβασμό.
Επίσης, είναι στα άμεσα σχέδιά μας η απόδοση στους συμπολίτες μας ενός χώρου ειδικά σχεδιασμένου για τον καθημερινό περίπατο των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, ως μία ακόμα προσπάθεια για την αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ζωής της πόλης μας.
Σύντομα θα ακολουθήσει ενημέρωση και για άλλες σχετικές δράσεις που προκύπτουν από την συνεργασία μας με τους ζωόφιλους με στόχο την ενημέρωση, την εκπαίδευση, αλλά και την υιοθεσία των μικρών μας φίλων.   
 
                   Μαρία Κοντοπούλου                                                    Ιωάννης Σταθόπουλος
 
                         Αντιδήμαρχος 
   Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Διοικητικών Υπηρεσιών
                 Αρμόδια για τα Αδέσποτα Ζώα                                     Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής  
 
Δημ/ση : 3/7/2018

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software