Τηλ. κέντρο 213-20.04.500 | ΚΕΠ Μεσογείων 419 – Tηλ. 213-20.08.300 e-mail: d.agparaskevis-attikis@kep.gov.gr

greek flag english

espa 2014 2020
  • Αρχική
  • Ενημέρωση
  • ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  • Δήμου
  • ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

zoa 3 10 15 3Η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Δήμου Αγίας Παρασκευής ενημερώνει τους πολίτες ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  εξέδωσε πρόσφατα σημαντικές  διευκρινίσεις σχετικά με την  εφαρμογή του Ν. 4039/2012
 «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση και τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».  Οι διευκρινίσεις  του Υπουργείου έχουν ως εξής:
 
«1) ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4039/2012
- Άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 
- Άρθρο 33 του ν. 4351/2015 
- Άρθρο 44 του ν. 4384/2016 
2) ΥΙΟΘΕΣΙΑ 
Η Ελληνική Πολιτεία, κατά την ρύθμιση του θέματος της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων εκτίμησε τις συγκεκριμένες και ειδικές παραμέτρους που συνδέονται με αυτό και προέκρινε ως μόνη νόμιμη διαδικασία για την έξοδο τους από την κατάσταση του αδέσποτου, την ένταξη τους στο καθεστώς του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, μέσω της υιοθεσίας, η οποία γίνεται από φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα που λειτουργούν με την μορφή φιλοζωικών σωματείων και ενώσεων. 
Η υιοθεσία κατά την ελληνική έννομη τάξη αφορά μόνο τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς καθώς η περίπτωση αγοράς ή δωρεάς ή λόγω άλλης αιτίας απόκτησης ζώου από γνωστό ιδιοκτήτη, δεν είναι υιοθεσία αλλά αλλαγή ιδιοκτησίας. 
Η διαδικασία υιοθεσίας, ρυθμίζεται από το άρθρο 9 του Νόμου 4039/2012 (ΦΕΚ Α΄15) , έτσι όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 46 του ν. 4235/14 ( ΦΕΚ Α 32) και το από το άρθρο 44 του ν. 4384/21016 ( Α 78). 
Ο νέος ιδιοκτήτης πρώην αδέσποτου ζώου συντροφιάς μπορεί να είναι τόσο φυσικό όσο και νομικό 
πρόσωπο (μόνο φιλοζωικό σωματείο ή ένωση), με κατοικία ή έδρα αντίστοιχα, τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικής επικράτειας. 
Η διαδικασία της υιοθεσίας δεν αλλάζει αν το ζώο πρόκειται να μετακινηθεί ή όχι στο εξωτερικό μετά την υιοθεσία. 
Η διαδικασία της υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς περιλαμβάνει α) την υπογραφή της δήλωσης υιοθεσίας από τον νέο ιδιοκτήτη ή από το φυσικό πρόσωπο που αυτός έχει εξουσιοδοτήσει ( πληρεξούσιος) .Για κάθε ζώο υπογράφεται ξεχωριστή δήλωση υιοθεσίας. 
β) την παραλαβή του ζώου από τον νέο ιδιοκτήτη ή από το φυσικό πρόσωπο που αυτός έχει εξουσιοδοτήσει.( πληρεξούσιος) 
Στην περίπτωση που η υιοθεσία πραγματοποιείται από φυσικό πρόσωπο που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας ή από φιλοζωϊκό σωματείο που δεν έχει την έδρα του στην Ελλάδα, μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου (πληρεξουσίου) τότε η πληρεξουσιοδότηση αποδεικνύεται εγγράφως με βέβαιη χρονολογία και φέρει την επισημείωση της Χάγης. 
Ειδικότερα για την περίπτωση φιλοζωϊκών σωματείων με έδρα το εξωτερικό η εν λόγω εξουσιοδότηση μπορεί να δίδει την δυνατότητα υπογραφής δηλώσεων υιοθεσιών και παραλαβής των ζώων αυτών κάθε φορά που αυτό απαιτείται ή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό αποτυπώνεται στην εν λόγω εξουσιοδότηση .Επιπλέον στην περίπτωση αυτή 
ο πληρεξούσιος υποβάλλει κάθε φορά υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναγράφεται ότι η πληρεξουσιοδότηση δεν έχει ανακληθεί και ότι το εν λόγω σωματείο εξακολουθεί να υφίσταται. 
Στην διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως προσωρινός ιδιοκτήτης του αδέσποτου ζώου δηλώνεται ο Δήμος και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της υιοθεσίας ως νέος πλέον ιδιοκτήτης δηλώνεται το φυσικό πρόσωπο ή το φιλοζωικό σωματείο στην κατοχή του οποίου περιήλθε το ζώο. 
3) ΑΛΛΑΓΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΖΏΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ 
Στην περίπτωση αλλαγής ιδιοκτήτη ενός δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα (παλιός και νέος ιδιοκτήτης) παρουσιάζονται σε πιστοποιημένο κτηνίατρο και συνυπογράφουν Υπεύθυνη Δήλωση αλλαγής ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς, επιδεικνύοντας έγγραφα που επαληθεύουν τα ατομικά τους στοιχεία, προκειμένου να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία ιδιοκτήτη του ζώου στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής ζώων συντροφιάς . 
Σε περίπτωση που κατά την παραπάνω διαδικασία ο νέος ή ο πρώην ιδιοκτήτης του ζώου δεν μπορεί να παραστεί αυτοπροσώπως, εξουσιοδοτεί κάποιο πρόσωπο (πληρεξούσιος) ώστε να ενεργήσει για λογαριασμό του (αλλαγή ιδιοκτησίας του ζώου στο νέο ιδιοκτήτη, αίτημα της μεταβολής των στοιχείων στη ΔΗΒΔ από τον πιστοποιημένο κτηνίατρο) Όταν ο νέος ιδιοκτήτης βρίσκεται εκτός Ελλάδας η πληρεξουσιοδότηση αποδεικνύεται εγγράφως με βέβαιη χρονολογία και φέρει την επισημείωση της Χάγης. 
Στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση δηλώνεται ο νέος ιδιόκτητης καθώς γίνεται και σχετική ενημέρωση του βιβλιαρίου υγείας και του διαβατηρίου το ζώου».
 
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κτηνίατρο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, κ. Αναστάσιο  Σμυρνή κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 10:00 με 12:00  στο τηλέφωνο  213-2004581.
 
Δημ/ση : 11/7/2016 
 

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.

ΠΟΛΙΤΕΣ

ΜΜΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Επικοινωνία με το δήμο

Διεύθυνση: Λ. Μεσογείων 415-417 Τ.Κ.15343 Αγία Παρασκευή
Τηλ. Κέντρο: 213 2004500/501/508
Κεντρικό FAX: 2132004531
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δείτε τον αναλυτικό τηλεφωνικό κατάλογο των υπηρεσιών του Δήμου πατώντας εδώ.

Αν θέλετε να στείλετε μήνυμα συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας πατώντας εδώ.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software