ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ-ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Εισήγηση του Δημάρχου Ι. Σταθόπουλου στην εκδήλωση της 7ης /12/2015

| Νέα του Δήμου
agoraΑγαπητοί εμποροβιοτέχνες, αγαπητοί συνάδελφοι στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η χώρα βρίσκεται εν μέσω οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις πλέον επίσημες πηγές είναι ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού ζει ή απειλείται να ζήσει σε συνθήκες φτώχειας και η ανεργία είναι στο 26%. Από τις πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει η πάλαι ποτέ «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, οι μικρομεσαίες (ΜμΕ) επιχειρήσεις. Στο διάστημα της κρίσης η συρρίκνωση του κλάδου είναι δραματική και αποτιμάται σε δεκάδες χιλιάδες λουκέτα και σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους. Η ραγδαία πτώση της κατανάλωσης και η διαρκής επιβολή φόρων συρρικνώνουν τον κύκλο εργασιών των εμπόρων, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες, παρά τα πακέτα ενίσχυσης, έχουν κόψει κάθε δανεισμό, ιδιαίτερα προς τους «μικρούς» της αγοράς.
Σε αυτό το ασφυχτικό πλαίσιο, το οποίο όλες και όλοι γνωρίζουμε και βιώνουμε στην καθημερινότητα μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετρά της δικές της πληγές από την κρίση, με 65% λιγότερους κρατικούς πόρους και 30-40% λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό, εξαιτίας των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων, των συνταξιοδοτήσεων και των πρόωρων αποχωρήσεων.
Από τη μεριά μας γνωρίζουμε καλά ότι η περιγραφή της δραματικής κατάστασης δεν αρκεί. Είναι χρέος μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να στηρίξουμε στην πράξη, με κάθε μέσο, την τοπική αγορά, γνωρίζοντας τα αντικειμενικά όρια που υπάρχουν: για την ουσιαστική αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων, της αναθέρμανσης της Οικονομίας, την τόνωση της ζήτησης, η καλή πρόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν αρκεί. Απαιτείται, σήμερα περισσότερο από ποτέ, ένα πλέγμα παρεμβάσεων, ένα συνεκτικό σχέδιο της κεντρικής Διοίκησης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), είναι «κλειδί» για την έξοδο από την κρίση και η στήριξή τους υποχρέωση όχι μόνο προς τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά προς ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
       
ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ
Λαμβάνοντας αυτά ως δεδομένα, επιχειρούμε με μια σειρά από ενέργειες να στηρίξουμε την Τοπική αγορά, να ανακουφίσουμε από οικονομικά βάρη τους συμπολίτες μας και να δημιουργήσουμε, στο μέτρο των περιορισμένων δυνατοτήτων μας, όρους ανάπτυξης για την Αγία Παρασκευή. Πριν από λίγες ημέρες υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου μας για το 2016. Πρόκειται για ένα δείγμα του σχεδίου που έχουμε στην πόλη μας, το οποίο παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο στο πενταετές Επιχειρησιακό Σχέδιο. Στο σύντομο όμως, διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων μας έχουμε παρουσιάσει μέρος των προθέσεών μας.
Έτσι στους 15 μήνες της θητείας έχουμε ήδη προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις:
•Διοργανώσαμε πέρυσι το Δεκέμβριο 2014, σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αγίας Παρασκευής (ΕΝΕΒΑΠ), το Σωματείο Εστιατόρων «Ο Διόνυσος» και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), ειδική εκδήλωση για τα προβλήματα και τους τρόπους στήριξης της τοπικής αγοράς στην κρίση, η οποία επαναλαμβάνεται σήμερα. 
•Μειώσαμε 6% πέρυσι και 3% φέτος τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε όλα τα καταστήματα, 15% πέρυσι στα μικρά έως 60 τ.μ. και ακολουθεί το 3% πάνω σε αυτό φέτος, όπως και 50% στις νέες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν το 2016. 
•Μειώσαμε 30% τα τέλη στα τραπεζοκαθίσματα.
•Αναπτύξαμε δράσεις για  προβολή και στήριξη της τοπικής αγοράς (ενημέρωση, υπαίθριες συναυλίες, φυλλάδια κ.ά.).
•Ανταποκριθήκαμε θετικά στο αίτημα διάθεσης χώρου του Δήμου για τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΕΝΕΒΑΠ όπως και για τις συνεδριάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου και επιλέξαμε να εκπροσωπείται στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.
•Η ΕΝΕΒΑΠ θα καλείται στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, με δικαίωμα λόγου (πρόταση της Δημοτικής Παράταξης «Μια γενιά μπροστά»).
•Με το σύνθημα «Στηρίζουμε την τοπική αγορά-Προμηθευόμαστε από τα καταστήματα της πόλης μας» τοποθετήσαμε πανό σε κεντρικά σημεία της πόλης.
•Ολοκληρώσαμε μελέτη  εφαρμογής Ελεγχόμενης Στάθμευσης που θα διευκολύνει την πρόσβαση στα καταστήματα.
•Πήραμε μέτρα αντιμετώπισης του «εμπορίου χωρίς φορολογική νομιμότητα». 
•Κάναμε ρυθμιστικές παρεμβάσεις και περιορίσαμε τις αυθαιρεσίες στις εμποροπανηγύρεις.
•Υπάρχει από φέτος ειδική αύξηση στολισμού στους εμπορικούς δρόμους όπως και σε όλες τις πλατείες της πόλης. 
•Εποπτεύουμε (στο μέτρο που μας επιτρέπεται) την εκτέλεση των έργων βιοκλιματικής ανάπλασης Κοντοπεύκου και ενημερώνουμε έγκαιρα τους επαγγελματίες για τις ασφαλτοστρώσεις.
•Παραχωρούμε χώρο της Κεντρικής πλατείας εφέτος στην ΕΝΕΒΑΠ τις γιορτές για δημιουργία Χριστουγεννιάτικου «χωριού» όπως επίσης επιχορηγήσαμε την Ένωση για αυτές τις δραστηριότητές της.
•Πεζοδρομήσαμε τμήμα της οδού Γιαβάση τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που θα γίνεται μονίμως, αποδίδοντας έτσι χώρο στους πεζούς και τονώνοντας την εμπορική δραστηριότητα στην Κεντρική πλατεία.   
•Κάναμε παρεμβάσεις στο Αστ. Τμήμα Αγίας Παρασκευής για την βελτίωση της αστυνόμευσης στους εμπορικούς δρόμους όπου παρατηρούνται κρούσματα μικροκλοπών και «εμπορικές» δραστηριότητες. 
•Σύντομα θα  φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα του Δήμου  προβολή των εμπορικών δραστηριοτήτων της πόλης.  
Η στήριξη της τοπικής αγοράς στις εμπορικές ζώνες της Αγίας Παρασκευής αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής μας αρχής. 
Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκρισή σας στη σημερινή μας εκδήλωση και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε να σας ακούσουμε.
 
 
Ημ/νία Δημ/σης : 10/12/2015

 

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software