ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Dimotiko symvoulioΤο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής κατά τη συνεδρίαση του στις 25-11-2015 υιοθέτησε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα της Α΄Βάθμιας Επιτροπής Παιδείας του Δήμου: 
«Καθαριότητα σχολείων – μια πάγια και διαρκής ανάγκη που καλύπτεται αναποτελεσματικά και μερικώς. 
 
Αναφορικά με το θέμα της καθαριότητας των σχολείων , εμείς τα μέλη της Α’ Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Αγ. Παρασκευής που ασχολούμαστε συστηματικά με τη λειτουργία και την ασφάλεια των σχολείων μας βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τα εξής φαινόμενα :
 
1.Σχολεία που διαθέτουν μόνιμη καθαρίστρια, 8ωρης απασχόλησης και καλύπτονται επαρκώς.
2.Σχολεία που διαθέτουν καθαρίστρια με σύμβαση έργου που αρχίζει μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος και ως εκ τούτου παρουσιάζουν ελλειπή καθαριότητα και υγιεινή  κατά τη διάρκεια λειτουργίας των , δηλαδή κατά τη διάρκεια που οι μικροί μαθητές βρίσκονται μέσα στο σχολείο και κάνουν χρήση των χώρων του σχολείου όπως και των τουαλετών όπου το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως αυξημένο και επικίνδυνο για την υγεία τους.
3.Εργασιακές σχέσεις που θυμίζουν μεσαίωνα για τις καθαρίστριες που εργάζονται με σύμβαση έργου (χαμηλοί μισθοί, χωρίς δικαίωμα άδειας ακόμη και για ασθένεια, χωρίς αποζημίωση & ταμείο ανεργίας για να καθαρίσουν τεράστια και παλαιά ως επί το πλείστον κτίρια)
4.Μείωση του κονδυλίου για την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων κατά 10% από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, εφέτος, χωρίς αντίστοιχη μείωση της δαπάνης ανά αίθουσα/ανθρωποώρα με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση των πόρων της Σχολικής Επιτροπής προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά του 10% της μείωσης χρηματοδότησης.
 
Επειδή η καθαριότητα των σχολείων αποτελεί μια πάγια και διαρκή ανάγκη και πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία και χωρίς διακρίσεις για όλα τα σχολεία της χώρας , ζητάμε 
 
1.Όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις  προκειμένου να υπάρχει καθαριότητα των σχολείων ΚΑΙ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των, με μόνιμο προσωπικό (μονιμοποίηση με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των καθαριστριών).
2.Δεδομένου του ότι τα σχολεία αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους και προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η εύρυθμη λειτουργία ζητάμε τον αποκλεισμό συνεργείων καθαρισμού.
3. Ένταξη της δαπάνης στον κρατικό προϋπολογισμό με αντίστοιχη ενίσχυση των σχολικών επιτροπών ώστε να αποτραπεί η διάκριση «καθαρών» και «βρώμικων» σχολείων ανάλογα με την οικονομική ευρωστία του κάθε Δήμου.
4.Σχετικά με τη μείωση κατά 10% της χρηματοδότησης για την καθαριότητα από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ζητάμε 
•την άμεση κάλυψη του ποσού αυτού, ή,
•τη νομοθετική ρύθμιση από τους αρμόδιους φορείς/υπουργεία για την κάλυψη του ποσού αυτού από τους προϋπολογισμούς άλλων φορέων
 
Τα παιδιά μας δικαιούνται καθαρά σχολεία καθ’ όλην την διάρκεια της ημέρας. 
 
Πιστεύουμε το ζήτημα μετατροπής της εργασιακής σχέσης των παραπάνω εργαζομένων είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. 
 
Ζητάμε και περιμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας». 
 
Διευκρινίζεται το ψήφισμα είχε ήδη προωθηθεί στο Υπουργείο Παιδείας από τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας-ΔΕΠ και Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Παιδείας Π. Γκόνη.
 
Ημ/νία Δημ/σης : 26/11/2015

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software