Τηλ. κέντρο 213-20.04.500 | ΚΕΠ Μεσογείων 419 – Tηλ. 213-20.08.300 e-mail: d.agparaskevis-attikis@kep.gov.gr

greek flag english

espa 2014 2020
  • Αρχική
  • Ενημέρωση
  • ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  • Δήμου
  • ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

tsdadap
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με μεγάλη συμμετοχή, η παρουσίαση του ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
σε μία συνάντηση στην οποία είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης και πολίτες που μπορούν να συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους για το θέμα. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση, συζήτηση και απαντήσεις σε ερωτήματα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για τη διατύπωση παρατηρήσεων και απόψεων τόσο άμεσα, όσο και κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Στόχος του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Αγίας Παρασκευής είναι να καλυφθεί η πρόσφατη απαίτηση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) για την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης από όλους τους Δήμους της χώρας. Επιπλέον, σύμφωνα και με τον επικαιροποιημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό της Αττικής (ΠΕΣΔΑ), τα Τοπικά Σχέδια είναι αναπόσπαστα μέρη του Περιφερειακού Σχεδίου και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά τον τελικό σχεδιασμό των απαιτούμενων έργων και υποδομών. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής οραματίζεται να υλοποιήσει μία τοπική κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, με έμφαση (α) στη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών διαχείρισης στερεών αποβλήτων και ανακύκλωσης (β) στον συστηματικό έλεγχο και τη μείωση του κόστους διαχείρισης και (γ) στη σταδιακή απεξάρτηση από κεντρικές μονάδες επεξεργασίας και διάθεσης. Η παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Γιάννη Σιδέρη και τον Τεχνικό Σύμβουλο για την εκπόνηση του σχεδίου Αντώνη Μαυρόπουλο.
 
Παρουσιάστηκαν, συνοπτικά, οι κυριότεροι στόχοι μέχρι το 2020 που ορίζονται μέσω του νέου ΕΣΔΑ και υιοθετούνται από τον ΠΕΣΔΑ Αττικής, αναφέρθηκαν οι προβληματισμοί του Δήμου σε σχέση με τις απαιτήσεις του Εθνικού και του Περιφερειακού σχεδιασμού και αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση στον Δήμο, όσον αφορά στις υπηρεσίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Ακολούθως, αναλύθηκε η προσέγγιση του Δήμου όσον αφορά στην ανάπτυξη των δράσεων του Τοπικού Σχεδίου στην οποία διαφαίνεται ότι η επίτευξη των στόχων του νέου ΕΣΔΑ και του ΠΕΣΔΑ Αττικής απαιτεί μεγάλη χρηματοδότηση, καθώς και μία σειρά από επιμέρους εργαλεία (διοικητικά, χρηματοοικονομικά, επικοινωνιακά) για να μπορεί να θεωρηθεί εφικτή. Το σενάριο υλοποίησης αυτών των στόχων, εντός των συγκεκριμένων αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, θεωρείται το αισιόδοξο σενάριο και ως τέτοιο αναλύεται στο Τοπικό Σχέδιο. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα δύο σενάρια που αναλύονται στο Τοπικό Σχέδιο: (α) το ρεαλιστικό σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει τους εξής άξονες: Σταδιακή μείωση της ποσότητας προς ταφή, κατασκευή και λειτουργία Πράσινου Σημείου και δορυφορικών συστάδων, βελτιστοποίηση του συστήματος συλλογής των οικιακών στερεών αποβλήτων και σταδιακή εισαγωγή πράσινων προμηθειών στον Δήμο, και (β) το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις, επιπρόσθετα του ρεαλιστικού: Μείωση των ποσοτήτων που θα οδηγηθούν στο ΧΥΤΑ με Διαλογή στην Πηγή (α) 4 ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών με σταδιακή κατάργηση του μπλε κάδου και (β) βιοαποβλήτων, δράσεις πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης. Στο τέλος έγιναν συμπληρωματικές τοποθετήσεις και δόθηκε η ηλεκτρονική διεύθυνση για αποστολή παρατηρήσεων.
 
 
Ημ/νία Δημ/σης : 25/9/2015

 

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.

ΠΟΛΙΤΕΣ

ΜΜΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Επικοινωνία με το δήμο

Διεύθυνση: Λ. Μεσογείων 415-417 Τ.Κ.15343 Αγία Παρασκευή
Τηλ. Κέντρο: 213 2004500/501/508
Κεντρικό FAX: 2132004531
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δείτε τον αναλυτικό τηλεφωνικό κατάλογο των υπηρεσιών του Δήμου πατώντας εδώ.

Αν θέλετε να στείλετε μήνυμα συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας πατώντας εδώ.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software