• Αρχική
  • Uncategorised
  • Γιάννης Παπακώστας – Πρόεδρος Δημοτικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής

Γιάννης Παπακώστας – Πρόεδρος Δημοτικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής

  • Ομότιμος Καθηγητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.
  • Οι βασικές σπουδές του έγιναν με υποτροφία του ΙΚΥ.
  • Κατά τα Ακαδημαϊκά έτη 2005-2007, προσκληθείς, δίδαξε Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (Ισπανία).
  • Μέλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας του Υπουργείου Πολιτισμού κατά την περίοδο (1996-2002).
  • Γενικός Φιλολογικός Επόπτης των εκδόσεων του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2012 - 2021).
  • Από έρευνά του σε αρχειακές πηγές στο Βουκουρέστι και στην Κωνσταντινούπολη προέκυψε πολύτιμο αρχειακό φιλολογικό υλικό.
  • Έχει στο ενεργητικό του την πρωτότυπη ή φιλολογική έκδοση 45 αυτοτελών έργων.
  • Πέραν αυτών, με αναλυτική Εισαγωγή και τη Φιλολογική του Εποπτεία πρόσφατα από τον ΣΩΒ εκδόθηκαν επίσης τα Άπαντα των Κωνσταντίνου Θεοτόκη (εννέα τόμοι) και του Ανδρέα Καρκαβίτσα (εννέα τόμοι).
  • Για την πρωτοτυπία της συλλογής σπάνιου γλωσσικού υλικού διακρίθηκε και τιμήθηκε οικονομικώς από την Εν Αθήναις Γλωσσική Εταιρεία της Ακαδημίας Αθηνών (1975).
  • Για την πρωτοτυπία του ερευνητικού, επιστημονικού του έργου, βραβεύτηκε τρεις φορές από την Ακαδημία Αθηνών (1985, 1997και 2005).

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software