ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

Αγαπητοί συμπολίτες μας,

Οι κτηνίατροι της Αγίας Παρασκευής, που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα, δεχόμαστε το τελευταίο διάστημα αρνητικά σχόλια, όπως και μια γενικότερη απαξίωση του έργου μας που σχετίζεται με την ιατρική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων της περιοχής μας, από δύο-τρία άτομα συνδημοτών μας.

Όπως γνωρίζετε εδώ και πολλά χρόνια υπεύθυνος για τη μέριμνα και φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας είναι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, ο οποίος με συστηματικό τρόπο εφαρμόζει ένα πρόγραμμα για τα αδέσποτα ζώα, τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια, όπως προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.

Το πρόγραμμα αυτό, θεωρείται από όλους ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα στην Αττική, αν όχι σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό οφείλεται, στην άριστη συνεργασία που είχαμε και έχουμε όλα αυτά τα χρόνια με τον Σύνδεσμο Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής (ΣΚΜΖΑ) που μας εκπροσωπεί, με τον νόμιμο Σύλλογο Ζωωφίλων Αγίας Παρασκευής που έχει αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι της μεταφοράς και φροντίδας των αδέσποτων ζώων, όπως και με τη Δημοτική Αρχή.

Η απόλυτη διαφάνεια που το χαρακτηρίζει (έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο αρχείο με όλες τις κτηνιατρικές πράξεις που έχουν γίνει αναλυτικά σε όλα τα ζώα που έχουν περάσει από τα ιατρεία μας, τιμολογημένες με βάσει τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί) είναι προς τιμή όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων μέσω στειρώσεων και στην παροχή ιατρικής φροντίδας στα άρρωστα ζώα, στόχοι οι οποίοι έχουν επιτευχθεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Όπως όλοι αντιλαμβάνεστε, δυστυχώς το ποσό που διατίθεται δεν είναι ανεξάντλητο. Επομένως, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ετήσιες ανάγκες όλων των ζώων γίνεται μία επιλογή στον όγκο και τον τύπο των διαγνωστικών εξετάσεων όπως και των θεραπειών που μπορούν να γίνουν ώστε να καλυφθεί ο μέγιστος αριθμός νοσηλευόμενων ζώων. Παρόλο που το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις στειρώσεις, πάρα πολλά ζώα έχουν κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις στα ιατρεία μας (ακτινογραφίες, υπέρηχοι) όπως και χειρουργικές επεμβάσεις υψηλής χειρουργικής τεχνογνωσίας, με ελαχιστοποιημένο κόστος ώστε να επιβαρύνεται όσο το δυνατό λιγότερο γίνεται το κονδύλι του Δήμου για να συμβάλλουμε και εμείς στο φιλοζωικό έργο. Έχουμε ανταποκριθεί στο έκτακτο κάλεσμα για περίθαλψη αδέσποτου ζώου σε ώρες εκτός λειτουργίας των ιατρείων, ακόμα και σε αργίες και νύχτες.

Στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι να τηρούνται οι διεθνείς κανόνες του welfare.

Αυτό επιβάλλει ο νόμος και με αυτόν ως γνώμονα πράττουμε όλα τα δέοντα.

Είναι τουλάχιστον λυπηρό να δεχόμαστε επανειλημμένα την απαξίωση της δουλειάς μας από άτομα που, χωρίς να πάρουν καμία έγκριση και καμία ενημέρωση από κανέναν, μεταφέρουν αδέσποτα ζώα σε κλινικές δεύτερης γνώμης για απλές εξετάσεις ή θεραπείες (οροθεραπεία σε σκύλο με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω λεϊσμανίωσης). Κατηγορούν τον Δήμο γιατί δεν διέθεσε χρήματα για να γίνουν πολύπλοκες θεραπείες σε ζώα, με καμία προοπτική ποιοτικής ζωής, σε κλινικές δική τους επιλογής. Προφασίζονται τη δική μας επιστημονική ανεπάρκεια, για να ασκήσουν πίεση στο Δήμο ώστε τα ζώα να μεταφέρονται σε άλλες κτηνιατρικές κλινικές, για να αναδείξουν, κατά το δοκούν, το δικό τους φιλοζωικό έργο.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία τα αδέσποτα ζώα ανήκουν στον Δήμο. Η διαχείριση οποιουδήποτε περιστατικού πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου κτηνιάτρου του Δήμου, του αναδόχου του προγράμματος ΣΚΜΖΑ και της πενταμελούς επιτροπής που ελέγχει το πρόγραμμα.

Όποιος έχει διαφορετική γνώμη, υποχρεούται να υιοθετήσει το ζώο για το οποίο δείχνει το ενδιαφέρον του, οπότε δικαιούται πλέον να ακολουθήσει όποια θεραπευτική πορεία επιθυμεί.

Η επίκληση στη ζωοφιλία δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τη δυσφήμιση φορέων και επιστημόνων, την απαξίωση, ούτε την παρεμπόδιση του έργου που γίνεται.

Οι κτηνίατροι της Αγίας Παρασκευής:

Ιωάννης Γλυνός,

Κωνσταντίνα Μπελτέκου,

Παπαδοπούλου Ελευθερία,

Πολίτου Ελίνα,

Σουρίνα Ιβάν,

Τσεντίδη Βιολέτα

 

Αγία Παρασκευή, 18 Μαΐου 2020

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software