ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αγίας Παρασκευής (Σ.Ε.Δ.Α.Π.) προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ- ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Το θεμελιώδες, βασικό χαρακτηριστικό για την ποιότητα και τις αρχές της Δημοκρατίας είναι το καθήκον της βοήθειας. Η βοήθεια που προσφέρουμε είναι ο καθρέπτης του πόσο δημοκράτες είμαστε.

Η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες είναι πολιτική υποχρέωση, πέραν της προστασίας που οφείλουμε σε αυτούς ώστε να μη βασανιστούν, φυλακιστούν ή εκτελεστούν. Οφείλουμε δε να αναγνωρίσουμε την αξία των μεταναστών ως ελευθέρων και ισοτίμων προς εμάς ανθρώπων. Στην ουσία, τους δίνουμε πίσω το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης ζωής σε ένα δίκαιο και προστατευμένο περιβάλλον, δικαίωμα που έχουν στερηθεί. (1)

 Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε πει: « Η γενιά μας θα πρέπει να απολογηθεί όχι τόσο για τις κακές πράξεις των μοχθηρών ανθρώπων όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών ανθρώπων».

Δε νοείται δημοκρατία χωρίς αξίες. Δεν είναι μόνο θέμα ηθικό αλλά και θέμα δικαίου. Από την αρχή της ιστορίας του ανθρώπου, οι λαοί εξαναγκάζονταν σε μετακινήσεις λόγων πολέμων, λοιμών και φυσικών καταστροφών. Από τον Αισχύλο ως τις μέρες μας και τη νησιώτισσα γιαγιά που ταΐζει τα θαλασσοπνιγμένα, κατατρεγμένα παιδιά, είναι ιερό καθήκον και χρέος μας, ατομικά αλλά και σε επίπεδο κρατών.

Οι άνθρωποι αυτοί που ζητούν άσυλο και προστασία, ζητούν βοήθεια και απευθύνονται σε συνανθρώπους που έχουν την τύχη να ζουν σε δημοκρατικές συνθήκες, απευθύνονται σε εμάς γιατί εμείς διαθέτουμε αυτά που η δική τους χώρα στερείται. Και δικαιούνται μια αξιοπρεπή – εκ μέρους μας- συμπεριφορά, όπως κάθε άνθρωπος.

Ο μοναδικός υπεύθυνος του φαινομένου της προσφυγιάς και της μετανάστευσης είναι ο Ιμπεριαλισμός , ο εχθρός όλων των λαών.

Δεν μένουμε αμέτοχοι, απαθείς και σιωπηλοί. Το μίσος, το ρατσιστικό δηλητήριο, δεν το αφήνουμε να διαποτίσει υποχθόνια την κοινωνία μας, μια κοινωνία που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από εγγόνια προσφύγων και παιδιά μεταναστών. Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι «εισβολείς» που απειλούν το έθνος, τη θρησκεία, τον πολιτισμό μας. Δεν «κλέβουν» τις δουλειές μας, δεν μας στερούν την υγεία. Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας ή μετανάστης, κανείς δεν εγκαταλείπει την πατρίδα του όταν νιώθει ασφαλής, όταν ζει σε συνθήκες ειρήνης, χωρίς φτώχεια, μιζέρια και εκμετάλλευση.    

Ο εχθρός μας δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Ο εχθρός μας είναι τα μεγάλα συμφέροντα του κόσμου αυτού που διαλύουν λαούς και χώρες για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς.

Είναι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ.

Χρέος μας είναι να παλέψουμε ενάντια στα αίτια που γεννούν την προσφυγιά. Να εναντιωθούμε στην επέκταση της συμφωνίας για τις βάσεις και στο να συνεχίσει να γίνεται η χώρα μας ορμητήριο των φονιάδων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατά των άλλων λαών.

Επομένως:

  • Απομονώνουμε το ρατσισμό-φασισμό και την ξενοφοβία.
  • Καταδικάζουμε τα αίτια του φαινομένου της προσφυγιάς, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την αρπαγή του πλούτου των λαών.

  • Καταδικάζουμε την απάνθρωπη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας καθώς και χιλιάδων χωρισμένων από τους γονείς τους παιδιών.

  • Παλεύουμε για ουσιαστικά μέτρα ένταξης των προσφυγόπουλων σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης.

  • Ζητάμε άμεσα τη στέγαση των προσφύγων και μεταναστών, υπό ανθρώπινες συνθήκες.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Αγίας Παρασκευής, ως ελεύθεροι δημοκρατικοί πολίτες, και ο σύλλογός μας, ο ΣΕΔΑΠ, ως οργανωμένος φορέας της πόλης μας, συμπαραστεκόμαστε, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενωτικά μαζί με όλες τις ελεύθερες, δημοκρατικές και αλληλέγγυες φωνές, στα πλαίσια της ανθρωπιάς και της δημοκρατίας.

Νοέμβρης 2019

το Δ.Σ.

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software