ΔΗΜ. ΚΟΝΤΑΞΗΣ: ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΛΑΣ ΙΟΛΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για βίλα ιόλα στην αγία παρασκευή

Ο Αϊνστάιν είχε πει ότι στη φύση δύο πράγματα δεν έχουν όριο: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Είμαι βέβαιος ότι αν ζούσε σήμερα θα μπορούσε να προσθέσει, στα δύο παραπάνω, τα ψέματα και την παραπληροφόρηση του πρ. Δημάρχου Β. Ζορμπά στο θέμα Ιόλα.

Γιατί τα λέω αυτά; Μα επειδή ο πρ. Δήμαρχος, με αφορμή μία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για αγορά άλλου ακινήτου, «χτύπησε» και πάλι με ένα παραλήρημα ψευδών και ανακριβειών περί αντικειμενικής αξίας του Κτήματος και της Βίλας Ιόλα, στην προσπάθειά του να παρασύρει κάποιους που δεν γνωρίζουν. Αισθάνομαι, λοιπόν, υποχρεωμένος να υπερασπιστώ την αλήθεια και να δώσω τις κατάλληλες απαντήσεις προς αποκατάστασή της:

1. Η αντικειμενική αξία της Βίλας Ιόλα (χωρίς το οικόπεδο) και έχοντας λάβει υπόψη το χαρακτηρισμό ως ιστορικού μνημείου ανέρχεται σε 1.191.000 βάσει υπολογισμού από δύο συμβολαιογράφους και δεν είναι λιγότερο από 800.000 όπως ισχυρίζεται ο πρ. Δήμαρχος. Όποιος αμφιβάλλει είμαι στη διάθεσή του για οποιαδήποτε λεπτομέρεια. Απορώ, μάλιστα, πώς συμφωνούν συνεργάτες του μηχανικοί που γνωρίζουν από τεχνικά θέματα. Δεν καταλαβαίνουν ότι εκτίθενται;

2. Ο οικονομικός εκτιμητής κ. Καρτσαγκούλης έκανε τον υπολογισμό του με τη μέθοδο του υπολειμματικού κόστους, που είναι η πλέον ενδεδειγμένη για τέτοιες ειδικές περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν στην αγορά συγκριτικά στοιχεία πώλησης ή μίσθωσης ανάλογων κτηρίων. Υπολόγισε, δηλαδή, το κόστος που απαιτείται για την επισκευή του κτηρίου και την αξία που θα έχει το κτήριο όταν επισκευαστεί, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα και την ξεχωριστή ποιότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί (π.χ. τα μάρμαρα Πεντέλης που υπάρχουν σε όλα τα δάπεδα και όλους τους τοίχους, τους διαδρόμους του Πικιώνη κ.ά.). Η σημερινή αξία του κτίσματος προκύπτει με μία απλή αφαίρεση. Ο εκτιμητής την υπολόγισε με τη μέθοδο αυτή σε 1.808.000 και όχι 1.885.000 που γράφει ο πρ. Δήμαρχος.

         3. Ο πρ. Δήμαρχος «ξέχασε» ότι εκτός από τη Βίλα αγοράζουμε και το Κτήμα Ιόλα. Και ο μεν εκτιμητής υπολόγισε την αξία του Κτήματος σε 1.578.000 , η δε αντικειμενική αξία του (αφαιρουμένων των μέτρων εκμετάλλευσης από τη Βίλα) ανέρχεται σε 2.240.000 . Εδώ ευτυχώς ο πρ. Δήμαρχος δεν αμφισβητεί τον υπολογισμό του εκτιμητή!

         4. Έτσι, το σύνολο της αντικειμενικής αξίας βάσει των ανωτέρω είναι 3.431.000 . Η εκτίμηση του κ. Καρτσαγκούλη είναι 3.400.000 . Ο Δήμος Αγ. Παρασκευής αγοράζει το ακίνητο 3.000.000 , με εξόφληση σε δόσεις που θα ολοκληρωθούν σε έξι χρόνια. Με ένα ελάχιστο επιτόκιο 2,5%, αυτό σημαίνει επιπλέον έκπτωση περίπου 200.000 , ήτοι το πραγματικό τίμημα κατεβαίνει στα 2.800.000 .

         5. Το 2004, με αντικειμενική αξία του ακινήτου λιγότερο από 3.000.000 , το Υπουργείο Πολιτισμού έκανε πρόταση να αγοράσει το ακίνητο από τον ιδιοκτήτη έναντι 5.091.000 , πρόταση την οποία δεν απεδέχθη ο ιδιοκτήτης. Δεν ακούσαμε τον κ. Ζορμπά να διαμαρτύρεται, ίσως επειδή μετείχε στην τότε Δημοτική Αρχή. Το 2008, με αντικειμενική αξία του ακινήτου περίπου 4.800.000 , ο τότε ορκωτός εκτιμητής υπολόγισε την αξία του ακινήτου σε 11.880.000 , το δε Νομικό Συμβούλιο του Κράτους την υπολόγισε σε 9.048.000 . Με αυτά ακριβώς τα δεδομένα ο πρ. Δήμαρχος, εν όψει των εκλογών του 2010, έδινε υποσχέσεις για την απόκτηση του ακινήτου Ιόλα. Διαβάζουμε στο προεκλογικό του φυλλάδιο του 2010: «…Το Κτήμα-Βίλα Ιόλα θα πρέπει να περιέλθει στο Δήμο, είτε με βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού είτε με απευθείας αγορά».

         Οι Δημότες της Αγ. Παρασκευής ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τη συνέπεια και την υπευθυνότητα του πρ. Δημάρχου.

Δημ. Κονταξής

Πολιτικός Μηχανικός

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software