ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2016

| Νέα του Δήμου

stath gΑγαπητοί Σύμβουλοι και αγαπητοί πολίτες

Η Δημοτική Αρχή παρουσιάζει σήμερα τον πρώτο επί της ουσίας δικό μας Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα (έτους 2016). Γνωρίζουμε όλα τα στοιχεία του 2015 αντίστοιχα περσινά αφορούσαν οικονομικά μεγέθη και συνεχιζόμενα έργα κυρίως της προηγούμενης Δημοτικής θητείας.

 

Παρουσιάζουμε, λοιπόν, τα δικά μας οικονομικά μεγέθη και τα «δικά» μας τεχνικά έργα για το αύριο της πόλης μας και όπου ιδιαίτερα τα τεχνικά έργα είναι ενταγμένα σε ένα πρόγραμμα τετραετίας, σύμφωνα με τον Στρατηγικό – Επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Είναι γνωστή σε όλους η οικονομική κατάσταση της Αυτοδιοίκησης, χώρος της Δημόσιας Διοίκησης που υπέστη μέχρι το 2014 μειώσεις μεγαλύτερες του 60% στους πόρους της και μικρότερες το 2015. Οι χθεσινές δεσμεύσεις του Υπουργού Εσωτερικών στη Συνέλευση της ΚΕΔΕ για απόδοση μεγάλου μέρους των οφειλών του 2015 είναι μια τόνωση και για το Δήμο μας, ωστόσο η συνεχιζόμενη εποχή των μνημονίων και της ύφεσης δεν επιτρέπουν σχεδιασμούς με βάση τα δικά μας οικονομικά μεγέθη.

Επιδιώκουμε λοιπόν συνοπτικά:

1. Τη δημιουργία υποδομών για να κάνουμε την Αγία Παρασκευή σύγχρονη πόλη με έργα στα δίκτυα, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη βιώσιμη κινητικότητα και στην ενοποίηση της πόλης σε ενιαίο χώρο με ανοίγματα στο βουνό και σε ενέργειες απόκτησης ελεύθερων χώρων που είναι βασική ανάγκη της πόλης.

2. Τη δημιουργία ενός συνολικού Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας.

3. Τη σύγχρονη προοδευτική αντίληψη για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.

4. Τη δημιουργία μόνιμων πολιτιστικών γεγονότων που θα αναδεικνύουν τις δυνατότητες των δημοτών, αλλά και θα καθιστούν την πόλη πυρήνα Πολιτιστικής Δημιουργίας.

Πώς θα γίνουν όμως όλα αυτά στην περίοδο της κρίσης και των μνημονίων και με τα οικονομικά των Δήμων να έχουν συρρικνωθεί επικίνδυνα; Η λέξη κλειδί στην απάντησή μας είναι ο σχεδιασμός έγκαιρα, μελετημένα και με όραμα:

1. Με ορθολογικοποίηση των οικονομικών του Δήμου, αλλού μικρότερες δαπάνες και αλλού αύξηση εσόδων. Ήδη το σχέδιο για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων που ψηφίσθηκε στο Δημ. Συμβούλιο εξασφαλίζει σημαντικούς πόρους ενώ ταυτόχρονα προχωράμε στην ολοκλήρωση του σχεδίου για την Εξοικονόμηση Ενέργειας.

2. Με σωστό σχεδιασμό για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα στη συνεργασία μας με την Περιφέρεια. Έργα που δύσκολα θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ προωθούνται και θα προταθούν προς υλοποίηση από την Περιφέρεια Αττικής που οφείλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω για την ένταξη έργων ύψους 9,2 εκ. στον Προϋπολογισμό μας του 2016.

3. Με τη μελετημένη προσπάθεια ένταξης έργων στο νέο ΕΣΠΑ. Ο νέος Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου έχει λάβει υπόψη του όλη την αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ, έτσι ώστε έχοντας γνώση του τι πρόκειται να προκηρυχτεί να επιλέξουμε έργα και δράσεις που έχουν έντονο το στοιχείο της σκοπιμότητας για εμάς.

4. Με την εκμετάλλευση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που λειτουργούν πέρα από τα παραπάνω όπως του προγράμματος JESSICA, των σχεδίων της ΕΤΕΠ κ.ά.

Έτσι, στο Δήμο Αγ. Παρασκευής σχεδιάζουμε το Τεχνικό μας έργο στη βάση:

α) Των αυστηρά δικών μας οικονομικών δυνατοτήτων με αύξηση κατανεμημένων πόρων στα σχολεία, στους υπαίθριους χώρους, στην κοινωνική πολιτική κ.α. και

β) Στα έργα με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια που όπως προείπα, εφέτος είναι ύψους 9,2 εκατ. Ευρώ, με διαβεβαίωση συνέχισης της χρηματοδότησης κάθε χρόνο, αλλά και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ που σύντομα «ανοίγουν».

Για το 2016 προχωρήσαμε σε μειώσεις τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, μειώσεις στο κοιμητήριο, μηδενισμό τελών σε έξι ειδικές ομάδες πληθυσμού, μείωση στο 50% τελών στις νέες επιχειρήσεις και συνεχίζουμε με κοινωνικές παροχές στους παιδικούς σταθμούς και στον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμού - ΠΑΟΔΑΠ.

Με όλα όσα προανέφερα σχεδιάζουμε έργα που απλώνονται σε όλες τις γειτονιές του Δήμου μας τα οποία θα περιγράψει η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών :

Επισκευές και συντηρήσεις κτηρίων και αυλών των σχολείων, επισκευές και συντηρήσεις πλατειών, παιδικών και υπαίθριων χώρων, ολοκλήρωση πιστοποιήσεων όλων των παιδικών χαρών ασφαλτοστρώσεις, αναπλάσεις πεζοδρομίων, κατασκευή νέου Προπονητηρίου, δημιουργία Πράσινου Σημείου, ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, μελέτη για ολοκλήρωση κατασκευής Κολυμβητηρίου, αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης ύψους 5 εκατομμυρίων με κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων, μελέτες για το Κοιμητήριο με κατασκευή υποδομών και μικρού Ναού το 2017, πράξεις αναλογισμού για την οδό Γαρυττού, μελέτες για τροποποίηση του Γ.Π.Σ., ένταξη όλων των προς απόκτηση ελεύθερων χώρων, αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας, δημιουργία αδειοδοτημένου χώρου στάθμευσης στόλου καθαριότητας, απόκτηση χώρου Πολιτισμού στο κέντρο της πόλης, κατασκευή νέου ιδιόκτητου Βρεφονηπιακού Σταθμού, έργα υπεράσπισης αξιοπρεπούς καθημερινότητας, αύξηση στόλου καθαριότητας και υπογειοποίηση κάδων αρχικά στην Κεντρική Πλατεία, μελέτη για έναρξη κατασκευής Αθλητικού Κέντρου στα Πευκάκια, ανάπλαση κτηρίων στο Πάρκο Στ. Κώτσης με αναβάθμιση του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου, πεζοδρόμηση οδού Κονδυλάκη κ.ά.

Συνολικά θα ήθελα να επισημάνω ότι η αντίληψη της Δημοτικής Αρχής που είναι εστιασμένη στο τετράπτυχο : Κοινωνική Προστασία των Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων – Υψηλού Επιπέδου Παιδεία και Πολιτισμός στην πόλη – Σύγχρονες Διοικητικές Δομές Φιλικές προς τον Πολίτη – Έργα Υποδομής αποτυπώνεται με τον πλέον σαφή τρόπο σε αυτό τον Προϋπολογισμού και στην πρώτη αναμόρφωση του 2016 , θα γίνει πολύ πιο έντονο καθώς εκτιμούμε πως τα τελικά αποτελέσματα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2015 θα είναι καλύτερα από αυτά που αποτυπώνονται σήμερα.

Ο αγώνας μας είναι καθημερινός για την Αγία Παρασκευή, που θα την κάνουμε καλύτερη. Στο όνομα των γενιών της, των νεότερων γενιών, των οραμάτων μας, των αγώνων μας και της δικής μας και δικής σας ορμής και θέλησης.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Ε. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ημ/νία Δημ/σης : 3/12/2015

 

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software