Σύλλογος Κατοίκων Τσακού: Αναβάθμιση Δημοτικών Ιατρείων τώρα!

| Νέα Συλλόγων-Φορέων
Σύλλογος Κατοίκων Τσακού: Αναβάθμιση Δημοτικών Ιατρείων τώρα!

Μετά από την διαδικτυακή συζήτηση που έγινε στις 21-1-2021,των δημοτικών παρατάξεων,συλλόγων και φορέων της πόλης με πρωτοβουλία του συλλόγου κατοίκων Τσακού,για το τόσο φλέγον θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(ΠΦΥ) των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα της λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων την Παρασκευή 5-2-2021, κλήθηκε το Δ.Σ., του Συλλόγου κατοίκων Τσακού, να παραβρεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην συνάντηση εκτός από το Δ.Σ.,του συλλόγου, συμμετείχαν o Δημαρχος της πόλης ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, κ. Γ.Αργυρόςκαι η Δ/ντρια των Κοινωνικών Υπηρεσιών ,κ.Α.Γκίνη
Το θέμα της συνάντησης ήταν :ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ-ΠΦΥ

Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε συζήτησης και τοποθέτησης ,το Δ.Σ. ,του συλλόγου κατέθεσε στον Δήμαρχο και στους πιο πάνω συμμετέχοντεςαπό τον Δήμο, σχετικό Υπόμνημα.

Ο σύλλογος με εισήγηση του προέδρου Π.Πανουτσακόπουλου και παρεμβάσεις των υπολοίπων μελών του ΔΣ που παρεβρίσκονταν,παρουσίασε το πλαίσιο των αιτημάτων για τα Δημοτικά ιατρεία με ιδιαίτερη αναφορά στα δημοτικά ιατρεία του Τσακού και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον Δήμο.
Μέσα από την συζήτηση διαπιστώθηκε απ' όλες τις πλευρές η κατάσταση που υπάρχει στο Κέντρο Υγείας της περιοχής μας, με την υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με επιπρόσθετο ζήτημα,την μετατροπή του αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ασθενών κατά πολύ και τα προκαθορισμένα ραντεβού να απαιτούν από 4 και περισσότερο μήνες αναμονής.
Διαπιστώθηκε επίσης η ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες από την Δημοτική αρχή στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ΚΥ με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή ώστε να εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες της πόλης .

Συζήτηση έγινε και για τον νέο θεσμό του ΚΕΠ Υγείας.

Τοποθέτηση Αντιδήρχου Γ.Αργυρού,από την Διοίκηση του Δήμου για τα ΚΕΠ Υγείας: Σκοπός τους θα είναι η υποστήριξη των δημοτών,στον προληπτικό τους έλεγχο υγείας,με αντίστοιχες εξετάσειςΘα υπάρχει φάκελλος υγείας για τον κάθε δημότη και με βάση αυτόν τον φάκελλο θα ειδοποιούνται για την πραγματοποίηση των εξετάσεων τους,του προληπτικού ελέγχου τους.
Οι εξετάσεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε στον ασφαλιστικό τους φορέα ,είτε στα δημόσια νοσοκομεία,είτε σε ιδιώτες γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα της περιοχής,εφόσον το επιθυμούν,οι ενδιαφερόμενοι,αφού η Διοίκηση του Δήμου,έχει πετύχει καλύτερες τιμές.Τα δημοτικά Ιατρεία θα μεταξελιχθούν ενδεχομένως σε ΚΕΠ Υγείας.
Η θέση του συλλόγου η οποία εκφράστηκε στο σημείο αυτό,είναι ότι το ΚΕΠ Υγείας,δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον δημόσιο φορέα Υγείας,είτε αυτός είναι το Κέντρο Υγείας,είτε τα Δημοτικά Ιατρεία,στέλνοντας τους συμπολίτες στους ιδιώτες γιατρούς και τα διαγνωστικά Κέντρα,Δεν μπορούν όλοι οι δημότες να έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν στις ιδιωτικές δομές.

Για τον λόγο αυτό,είμαστε της άποψης ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η Πρωτοβάθμια Υγεία και βεβαίως τα Δημοτικά Ιατρεία.

Ο σύλλογος μας ανέδειξε επίσης την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στα δημοτικά ιατρεία ιδιαίτερα του Τσακού, τα οποία τον τελευταίο καιρό βρίσκονται μετέωρα και «φιλοξενούνται»στο Β ΚΑΠΗ.

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές εδώ και 10 χρόνια από όλες τις παρατάξεις που ήταν διοίκηση στον Δήμο,με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί κανένας γιατρός να συνταγογραφεί,ενώ ο ρόλος των Δημοτικών Ιατρείων δεν είναι μόνον η συνταγογράφη.
Είναι η αντιμετώπιση άμεσων περιστατικών,στα σχολεία, εν μέσω της Πανδημίας.Είναι η εξυπηρέτηση ηλικιωμένων με την κατ οίκον επίσκεψη,είναι η προληπτική Ιατρική και η αγωγή Υγείας. Πολλές άλλες ανάγκες θα μπορούσαν να καλύψουν ειδικά τώρα τα δημοτικά Ιατρεία.
Αυτές είναι οι απόψεις του Δ.Σ.,του συλλόγου που εξέφρασαν στην συνάντηση αυτή.
Τοποθέτηση Δημάρχου: Είναι γεγονός ότι στο Κέντρο Υγείας,υπάρχει υποστελέχωση.Έχει μειωθεί ο αριθμός των
εξυπηρετούμενων ασθενών κατά πολύ.Παρότι είχαν γίνει ενέργειες από την πλευρά μου
για νέους διορισμούς στο ΚΥ ,δεν έχει γίνει κανένας νέος διoρισμός.Τώρα ιδιαίτερα που είναι εμβολιαστικό Κέντρο,τα προβλήματα έχουν αυξηθεί με την συνεχιζόμενη υποστελέχωσή τους.
Ακούγεται ότι τα Κ.Υ θα κληθούν οι δήμοι να τα αναλάβουν με ότι σημαίνει αυτό. Πως θα μπορέσουν οι Δήμοι να τα υποστηρίξουν,εάν δεν δοθούν χρήματα για τον σκοπό αυτό πέρα από τον ετήσιο Προυπολογισμό. Με δεδομένο ότι τα έσοδα των δήμων έχουν κατέβει γύρω στο 50% από τους ΚΑΠ. Τώρα όσον αφορά την επισκεψιμότητα στα Δημοτικά Ιατρεία,διαπίστωσα ότι για το 2019, είναι πολύ χαμηλή και ιδιαίτερα στο Δημοτικό Ιατρείο του Τσακού. Αυτό οφείλεται ότι οι γιατροί των δημοτικών ιατρείων δεν μπορούν να συνταγογραφούν. Την στιγμή που ο Δήμος δεν έχει την αντίστοιχη χρηματοδότηση πως μπορεί να υποκαταστήσει τις δυσλειτουργίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με δομές Υγείας, όπως τα δημοτικά ιατρεία.
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος συμφώνησε στις εξής προτάσεις-συμπεράσματα για τα θέματα της Πρωτοβάθμιας Υγείας και των Δημοτικών Ιατρείων.

1.Σύγκληση ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ εντός των δύο επόμενων εβδομάδων,με την συμμετοχή του συλλόγου κατοίκων ΤΣΑΚΟΥ, συλλόγων και φορέων της πόλης και φυσικά όλων των δημοτικών παρατάξεων με θέμα:
Υπόδειξη λύσεων και μέτρων για την αρτιότερη λειτουργία των Δημοτικών ΙΑΤΡΕΙΩΝ και γενικότερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την αντίστοιχη κρατική στήριξη και επιχορήγηση.

2.Εύρεση κατάλληλου χώρου για την μετεγκατάσταση του Δημοτικού Ιατρείου του Τσακού. Συγκρότηση σχετικής επιτροπής για τον λόγο αυτό και

3. Η κοινωνική επιτροπή του Δήμου, που έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και έχει αντιπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων να καταθέσει προτάσεις λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η.ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Π.Πανουτσακόπουλος Ι.Κουτσουρά

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software