Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντοπεύκου-Παραδείσου-Πευκακίων: Το Όνειρο γίνεται πραγματικότητα

| Νέα Συλλόγων-Φορέων
iolas sicelia
Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντοπεύκου-Παραδείσου-Πευκακίων Αγίας Παρασκευής, στις 22/10ου Κυριακή απόγευμα, καλωσόρισε στη Βίλα ΙΟΛΑ, σε αυτό τον σημαντικό  χώρο για τον Σύλλογο, για την πόλη, για την Τέχνη  και τον Πολιτισμό, την αθρόα προσέλευση συμπολιτών μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. 
Στην  πλακόστρωτη είσοδος, δημιούργημα του αρχιτέκτονα  Δημ. Πικιώνη,  απομίμηση του πεζόδρομου του  λόφου Φιλοπάππου,  η Εικαστική  Τέχνη, με έκθεση ζωγραφικής, ψηφιδωτών και φωτογραφίας των Εργαστηρίων Τέχνης του ΠΑΟΔΑΠ, Πολιτιστικού  Οργανισμού του Δήμου μας, υποδεχόταν τους προσκεκλημένους και τους οδηγούσε στην εξέδρα, κάτω  από μαρμάρινες κολώνες, όπου με την δεύτερη Τέχνη της Μουσικής άρχισαν να πλέκουν το στεφάνι της επιτυχίας της Εορταστικής Ιστορικής Εκδήλωσης. 
 Ήταν Εορταστική Ιστορική, και όχι απλά  μια ακόμα Πολιτιστική μουσική εκδήλωση.
Στιγμή ,που πολύπλευρες ενέργειες ( 20 ετών) για  την διάσωση από την οικοπεδοποίηση του χώρου και την προστασία από κακόβουλες καταστροφικές παρεμβάσεις  στο κτίριο, βρίσκουν την δικαίωσή τους. 
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής αποφάσισε να αγοράσει την Βίλα ΙΟΛΑ με δικά του χρήματα, μιας και άλλες πηγές δεν βρέθηκαν.
Ο Σύλλογος αυτός, είχε μια από τις κύριες αιτίες ίδρυσής του, την διάσωση του ΙΟΛΑ.
Από το 1998 στηρίξαμε όλες τις προσπάθειες, όλων των Δημοτικών Αρχών μέχρι σήμερα για την απόκτηση της.
Το πρώτο αυτό βήμα για την απόκτηση, μας έκανε  να θυμηθούμε και ν’ αναφερθούμε στους ανθρώπους, που συνέβαλαν στην διάσωση του ΙΟΛΑ από την οικοπεδοποίηση, για να μπορέσει η σημερινή Δημοτική Αρχή να βρει οικόπεδο και βίλα για να  αγοράσει, έστω και σε αυτή την λεηλατημένη κατάσταση.
Θυμηθήκαμε : την Ελένη Δελάλη ( μηχανικό Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου), τους αείμνηστους, Δημήτρη Χατζή και το Γιάννη Βουτσινά, την Τούλα Καλογερά και την Εφη Ροδοπούλου, το Δημήτρη Καλιαμπάκο και το Μιχάλη Γαβρά. 
Θυμηθήκαμε  δικαστικές περιπέτειες, του  Γιώργου Ματσούκα, ως  μάρτυρα, μετά από έγγραφες καταγγελίες του Συλλόγου μας, για την  εγκατάλειψη της βίλας σε  κινδύνους τέτοιους, που θα έχανε τα χαρακτηριστικά του διατηρητέου.                                                                  Δικαστήρια που κατέληξαν σε δική μας νίκη.
Αναφερθήκαμε στο  στόχος μας που είναι, να αναδειχτεί ο χώρος και να αποκτήσει την αίγλη που  του αρμόζει. 
Δηλώσαμε  ότι, προς  αυτή την κατεύθυνση και η σημερινή και οι επόμενες Δημοτικές Αρχές  θα μας βρουν συμπαραστάτες τους.              
Κάναμε ξεκάθαρη την θέση μας ότι, στηρίζουμε τον Πολιτισμό, στηρίζουμε την ανάδειξη ενός ιστορικού μνημείου σε Μουσείο, σε Κέντρο Παραγωγής Πολιτισμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής.
Γιατί όχι, να μην  οραματιστούμε, ορμώμενοι από την οπτική  του Νίκου Σταθούλη ( βιογράφου του Αλέξανδρου Ιόλα),  ένα  Μητροπολιτικό Δήμο Πολιτισμού. 
Ζήσαμε όλοι μαζί ένα μουσικό ταξίδι, με  εκλεκτούς καλλιτέχνες, την ΕΡΩΦΙΛΗ και τον ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΣΔΑΚΗ. 
 Η τέχνη του  φωτισμού και του ήχου , καθώς και η αίσθηση που αποπνέει ο περιβάλλων χώρος από την αλλοτινή του αίγλη, μαζί με τα έντεχνα ακούσματα, μετέτρεψαν τον χώρο σ’  ένα μικρό Ηρώδειο.
 Αποτέλεσμα, μουσικοί και παρευρισκόμενοι να γίνουν ένα χορωδιακό  σύνολο. 
Την αρχή την κάναμε. Για όλα τα επόμενα,  εξ ίσου σημαντικά και δύσκολα, ευθύνη μας είναι να θυμόμαστε  για την  ιστορία της βίλα Ιόλα, από πού ξεκινήσαμε και που θέλουμε να φτάσουμε.
Μας  τίμησαν με την παρουσία τους : Ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ                           Γεράσιμος Βλάχος. Οι Αντιδήμαρχοι,Παιδείας & Πολιτισμού Πάνος Γκόνης, Τεχνικών Υπηρεσιών             Δημ. Κονταξής και Διοικητικών Υπηρεσιών Μαρία Κοντοπούλου. Οι Πρόεδροι  Νομικών Προσώπων  του ΠΑΟΔΑΠ Σωτήρης Παπαμιχαήλ , του Πολιτιστικού Οργανισμού  συνδιοργανωτή της Εκδήλωσης και του ΠΑΙΣΔΑΠ  Μαργαρίτα Δημητρίου.  Αρχηγοί παρατάξεων  Βασίλης Γιαννακόπουλος και Ανδρέας Γκιζιώτης.  Αρκετοί  Δημοτικοί Σύμβουλοι.   Η Περιφερειακή Σύμβουλος   Σοφία Κορωναίου. Πρόεδροι  τοπικών Συλλόγων,και  της ΕΝΕΒΑΠ  Βασίλης Τσαγκάρης. 
 Ξεχωριστή η παρουσία του  Βιογράφου  του Αλέξανδρου Ιόλα , Νίκου Σταθούλη.                  
 Μεγάλη  επίσης  ήταν η συμμετοχή  φοιτητών, του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου  Αγ. Παρασκευής, με την Πρόεδρό τους  Φρίντα Δημουλή.
Χαιρέτησαν  την εκδήλωση: Ο Δήμαρχος της πόλης μας Γιάννης Σταθόπουλος, ο Σωτήρης Παπαμιχαήλ, ο Ανδρέας Γκιζιώτης, ο Βασίλης  Γιαννακόπουλος, η Σοφία Κορωναίου, και ο Νίκος Σταθούλης.
 
Δημ/ση : 24/10/2017

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software