ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

symf dim

Τη συμμετοχή του Δήμου Αγίας Παρασκευής στο «Σύμφωνο Δημάρχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας» αποφάσισε με αυξημένη πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στις 19-11-14.

Τα οφέλη από τη συμμετοχή στο Σύμφωνο, στο οποίο μέχρι στιγμής συμμετέχουν πάνω από 4.500 Δήμοι από την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων 100 τουλάχιστον Δήμοι από όλη την Ελλάδα είναι τα εξής:

-        Η ανάπτυξη και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού που μπορεί να αποφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος: α) από τη μείωση του λειτουργικού κόστους του Δήμου μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και β) από τον εντοπισμό των τομέων άμεσης και μεσοπρόθεσμης εξοικονόμησης πόρων του Δήμου.

-        Η αυξημένη ωριμότητα έργων προς ένταξη σε εθνικά προγράμματα και σε ανταγωνιστικές προσκλήσεις του ΕΣΠΑ της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

-        Η πρόσβαση σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς η Ε.Ε. προσαρμόζει υπάρχοντα ή δημιουργεί νέα για να βοηθήσει τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για την ορθολογική χρήση της ενέργειας.

Οι δεσμεύσεις από τη συμμετοχή στο σύμφωνο σχετίζονται με την υποχρέωση της Ευρώπης, που απορρέει από το Πρωτόκολλο του Κιότο, να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020 και εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας των Δήμων να συμβάλλουν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης υιοθετώντας αειφόρα πρότυπα κατανάλωσης. Οι δεσμεύσεις αυτές είναι:

-        Η προετοιμασία μιας Βασικής Απογραφής Εκπομπών CO2 με καταγραφή των δημοτικών ενεργειακών καταναλώσεων, καθώς και αποτίμηση των ενεργειακών καταναλώσεων του οικιακού και τριτογενή τομέα.

-        Η προετοιμασία του Σχεδίου Δράσης για τη Αειφόρο Ενέργεια, που αποτελεί στην ουσία τον ενεργειακό σχεδιασμό της πόλης μέχρι το 2020 και πρέπει να υποβληθεί εντός ενός έτους από την επίσημη υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων.

-        Η υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων για την μείωση των εκπομπών CO2, ειδικά στους τομείς ευθύνης του Δήμου (δημοτικά κτίρια, φωτισμός, οχήματα, δημοτικές προμήθειες, κ.λ.π.).

-        Η ανάληψη των απαραίτητων δράσεων για την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στο Δήμο.

-        Η υποβολή έκθεσης αξιολόγησης, τουλάχιστον ανά διετία, μετά την υποβολή του Σχεδίου Δράσης για τη Αειφόρο Ενέργεια για αξιολόγηση, παρακολούθηση και εξακρίβωση των αποτελεσμάτων.

Ημ/νία Δημ/σης : 20/11/2014

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software