ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

| Νέα του Δήμου

PS EMPΤην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος με αντικείμενο τη «Διερεύνηση Χωρικής Στρατηγικής Παρεμβάσεων και Προτεραιοτήτων για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής» μεταξύ του Δήμου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου-ΕΜΠ,

στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2015-2019, αποφάσισε  το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής στις 15/3.  
Στόχος του Δήμου Αγίας Παρασκευής είναι η διερεύνηση, μέσα από το πρόγραμμα, νέων, φιλικών προς το περιβάλλον και την πόλη, εναλλακτικών επιλογών και προτύπων για τη βιώσιμη κινητικότητα, τη  λειτουργική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και την αναβάθμιση εν γένει του αστικού περιβάλλοντος της πόλης.  Η έρευνα - που θα αποτελέσει  τον οδηγό για την οργάνωση και την ιεράρχηση  των προτεραιοτήτων, την εκπόνηση μελετών, την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση παρεμβάσεων πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού χαρακτήρα και την τεκμηριωμένη διεκδίκηση δημοσίων χώρων (Βίλα Ιόλα, πάρκο Νεαπόλεως, Ο.Τ. 118 κ.α.) - θα επικεντρωθεί σε τρία αλληλένδετα μεταξύ τους πεδία, τα οποία και είναι:
1.    Πεδίο  Δημόσιου χώρου:  Η έρευνα θα επικεντρωθεί  στη δικτύωση και τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση δημοσίων και κοινόχρηστων χώρων που έχουν σημαντικές λειτουργίες, χώρων πολιτισμού και αθλητισμού όπως και σημείων ενδιαφέροντος. Με ιδιαίτερη έμφαση θα διερευνηθούν  η βελτίωση της σύνδεσης της πόλης με τον Υμηττό, οι συνδέσεις της  με τους όμορους δήμους και η καλύτερη ένταξη των μεγάλων εκτάσεων (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Αμερικανικό Κολέγιο, ΕΡΤ, Στρ. Σπυρούδη, Βίλα Ιόλα κ.α.) στον ιστό της.  Αντικείμενο της έρευνας θα αποτελέσει επίσης ο έλεγχος των εμπορικών δραστηριοτήτων και χρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο δημόσιο χώρο.
2.    Πεδίο Κινητικότητας: Η έρευνα θα επικεντρωθεί  στη διαχείριση της κυκλοφορίας (οχημάτων, πεζών και  ποδηλάτων), την βελτίωση της προσβασιμότητας για όλους, την οργάνωση της στάθμευσης και τη διερεύνηση δυνατοτήτων για ήπιες μορφές κινητικότητας σε συνδυασμό με τους σταθμούς του μετρό. Ξεχωριστής σημασίας αντικείμενο της έρευνας θα αποτελέσει η άρση της διχοτόμησης της πόλης από τη λεωφόρο Μεσογείων μέσω της μακροπρόθεσμης «επιβράδυνσης» της.
3.    Πεδίο Αστικού πράσινου: Η έρευνα θα επικεντρωθεί  στην βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, μέσω της προστασίας της υφιστάμενης βλάστησης, της αναβάθμισης και ισόρροπης κατανομής του αστικού πρασίνου και της δημιουργίας «πράσινων διαδρομών» και δικτύων αστικού πρασίνου εντός του Δήμου.
Το ερευνητικό πρόγραμμα θα εκπονηθεί σε τρεις διακριτές φάσεις και θα διαρκέσει 12 μήνες. Προκειμένου δε να εντοπιστούν και ιεραρχηθούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις - ανάλογα με την αναγκαιότητα τους, την ωριμότητα τους και τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τους - θα αναπτυχθεί με ευθύνη του Δήμου διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, με συνελεύσεις πολιτών, συσκέψεις με φορείς της πόλης και αρμόδιους για συγκεκριμένα έργα οργανισμούς. Τα αποτελέσματα/ συμπεράσματα της διαβούλευσης θα περιληφθούν στο τελικό προϊόν του προγράμματος.

Ημ/νία Δημ/σης : 18/3/2016

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software