ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

| Νέα του Δήμου

logo-agia«Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Δεγαϊτη

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 20:30

ΘΕΑΤΡΑΚΙ 2ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ 5-7, ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ : ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ : 2, 3, 9, 10, 16, 17, 23, 24, 30

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ : 1, 7, 8, 14, 15

λίγα λόγια για το έργο.....

Το έργο του Ευριπίδη παρακολουθεί την τύχη των γυναικών της Τροίας, αφού η πόλη τους είχε λεηλατηθεί, οι άντρες τους είχαν σκοτωθεί και οι οικογένειές τους που απέμειναν πρόκειται να παρθούν ως σκλάβες. Εντούτοις ξεκινά με τους θεούς Αθηνά και Ποσειδώνα να αναζητούν τρόπους για να τιμωρήσουν τον Ελληνικό στρατό, γιατί συγχώρησε τον Αίαντα το Λοκρό για την απαγωγή της Κασσάνδρας, μεγαλύτερης κόρης του Βασιλιά Πρίαμου και της Βασίλισσας Εκάβης, αφού την έσυρε βίαια από ένα άγαλμα της Αθηνάς. Όσα ακολουθούν δείχνουν πόσο οι Τρωαδίτισσες έχουν υποφέρει, καθώς η θλίψη τους επιδεινώνεται όταν οι Ελληνες μοιράζουν κι άλλους θανάτους και μοιράζονται μεταξύ τους τις γυναίκες. Ο Έλληνας κήρυκας Ταλθύβιος φτάνει για να πει στην εκθρονισμένη βασίλισσα Εκάβη τι περιμένει αυτή και τα παιδιά της. Την Εκάβη θα την πάρει ο Οδυσσέας και η κόρη της Κασσάνδρα προορίζεται να γίνει παλλακίδα του νικητή Αγαμέμνονα. Η Κασσάνδρα, που έχει εν μέρει οδηγηθεί στην τρέλα από την κατάρα να μπορεί να δει το μέλλον, αλλά να μην την πιστεύουν όταν προειδοποιεί τους άλλους, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη με τα νέα. Προβλέπει ότι όταν θα φθάσουν στο Άργος η πικραμένη γυναίκα του νέου κυρίου της, η [[]]Κλυταιμνήστρα, θα σκοτώσει τόσο την ίδια όσο και αυτόν. Φθάνει η χήρα πριγκίπισσα Ανδρομάχη και η Εκάβη μαθαίνει από αυτήν ότι η νεότερη κόρη της Πολυξένη έχει σκοτωθεί θυσιαζόμενη στον τάφο του Αχιλλέα. Στην Ανδρομάχη έλαχε να γίνει παλλακίδα του γιου του Αχιλλέα Νεοπτόλεμου και φοβερότερα νέα πρόκειται να φτάσουν για τη βασιλική οικογένεια. Ο Ταλθύβιος διστακτικά την πληροφορεί ότι το βρέφος της, ο Αστυάναξ, έχει καταδικασθεί σε θάνατο. Οι Έλληνες αρχηγοί φοβούνται ότι το αγόρι αν μεγαλώσει θα πάρει εκδίκηση για τον πατέρα του Έκτορα και για να μη πάρουν αυτό το ρίσκο σχεδιάζουν να το θανατώσουν ρίχνοντάς το από τα τείχη της Τροίας.

Η Ελένη, αν και όχι γυναίκα της Τροίας, αναμένεται να υποφέρει εξ ίσου. Ο Μενέλαος φθάνει για να την πάρει μαζί του στην Ελλάδα, όπου την περιμένει καταδίκη σε θάνατο. Η Ελένη εκλιπαρεί το σύζυγό της να της χαρίσει τη ζωή και αυτός φαίνεται αποφασισμένος να τη σκοτώσει, αλλά ο χορός γνωρίζει ότι θα την αφήσει να ζήσει και θα την πάρει μαζί του. Όχι μόνο αποκαλύπτεται στο τέλος του έργου ότι ζει, αλλά στην Οδύσσεια ο Τηλέμαχος θα μάθει πως η μυθική ομορφιά της Ελένης της χάρισε τη συγχώρεση.

Στο τέλος ο Ταλθύβιος επιστρέφει φέρνοντας μαζί του το πτώμα του μικρού Αστυάνακτα πάνω στην ασπίδα του Έκτορα. Επιθυμία της Ανδρομάχης ήταν να θάψει η ίδια το παιδί της, εκτελώντας τις πρέπουσες τελετουργίες σύμφωνα με τα έθιμα της Τροίας, αλλά το πλοίο της είχε ήδη αναχωρήσει. Ο Ταλθύβιος δίνει το άψυχο σώμα στην Εκάβη, που προετοιμάζει το σώμα του εγγονού της για την ταφή, πριν τελικά αναχωρήσουν με τον Οδυσσέα.

Σε όλο το έργο πολλές από τις γυναίκες της Τροίας θρηνούν για την απώλεια της γης που τις ανάθρεψε. H Εκάβη ιδιαίτερα περιγράφει πώς η Τροία ήταν το σπίτι της για όλη της τη ζωή για να δει στο τέλος τον εαυτό της ως γερόντισσα γιαγιά που βλέπει το κάψιμο της Τροίας και το θάνατο του άντρα, των παιδιών και των εγγονιών της, πριν καταλήξει σαν σκλάβα στον Οδυσσέα.


Για να δείτε το πρόγραμμα κάντε κλικ εδώ

Για να δείτε την αφίσα κάντε κλικ εδώ


 Δήμος Αγίας Παρασκευής - Γραφείο Τύπου

Ημ/νία Δημ/σης:  28/11/2013

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software