ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

stath

H 20η  Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Την ημέρα αυτή υιοθετήθηκε το 1989 η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Η Σύμβαση κατοχυρώνει στο παιδί δικαιώματα και υποχρεώνει κάθε Κράτος που συμμετέχει σε αυτή να τα σέβεται, να τα προωθεί και να τα προασπίζεται.
Η συμπλήρωση 25 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης δίνει την ευκαιρία σε όλους να σταθούμε μπροστά στις ευθύνες μας για όσα πρέπει να γίνουν ώστε να χτίσουμε μια κοινωνία με κέντρο το παιδί.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή/ και εκμετάλλευσης. Ποσοστό  τρομακτικό αν λάβουμε υπόψη ότι η Σύμβαση  καλύπτει πλήρως τα δικαιώματα του παιδιού στην προστασία, απαγορεύοντας σαφώς και κατηγορηματικά, κάθε μορφής εκμετάλλευση  και κακοποίηση του παιδιού.
Στην Ελλάδα της κρίσης αυξάνεται διαρκώς η φτώχια και ο κοινωνικός αποκλεισμός των παιδιών, που το 2011 απειλούσαν, σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF  του 2013,  597.000 παιδιά, δηλαδή το 30,4% του συνόλου τους.
Για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς, υγιούς και απαλλαγμένου από κάθε μορφής βία περιβάλλοντος για το παιδί, είναι αναγκαία η κινητοποίηση της κοινωνίας, η αλληλεγγύη και  η δημιουργία συνθηκών κατάλληλων για να  ακούγεται η άποψη των παιδιών.
Δυστυχώς, φαίνεται ότι,  έχουμε πολύ ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Ας είναι η σημερινή επέτειος σημείο εκκίνησης μιας νέας πιο δυναμικής προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή.
 
Ημ/νία Δημ/σης : 20/11/2014

 

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software