ΟΙ «ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ» ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

| Νέα Συλλόγων-Φορέων
korivades 4 12 16
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής «ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ» την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016 , θα ανβιώσει το έθιμο της Αγίας Βαρβάρας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μας. 
Η λατρεία της Αγίας Βαρβάρας είναι απλωμένη από παλιά σε ολόκληρη την Ελλάδα και είναι εθιμική . Κατ' άλλους λαογράφους συνδέεται με τη λατρεία της αρχαίας κουροτρόφου θεάς Εκάτης. Η Αγία Βαρβάρα, ως επίκουρος του ανθρώπου, μπορεί να αντικατέστησε την αρχαία θεότητα . 
Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν από τους κατοίκους της Θράκης προστάτιδα των παιδιών από τις κακές παιδικές ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς , που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό . Γι' αυτό καθιέρωσαν στη γιορτή της , για να την "γλυκάνουν" να μοιράζουν γλυκό, που το ονόμασαν "Βαρβάρα" .
Πως όμως ξεκίνησε το έθιμο της Βαρβάρας στη Θράκη;
Υπάρχουν οι εκδοχές που λένε ότι σε δύο περιπτώσεις που δηλητηριάστηκε το ψωμί και άλλα τρόφιμα από εχθρούς της χριστιανοσύνης, τους Τούρκους σε μια περίπτωση, τον πατέρα της Αγίας στην άλλη, η επέμβαση της Αγίας Βαρβάρας ήταν άμεση . Παρουσιάστηκε στον ύπνο κάποιας γυναίκας και προειδοποίησε τους πιστούς να μην φάνε από το δηλητηριασμένο ψωμί , αλλά να βράσουν σιτάρι και ό,τι άλλο βρισκόταν στα σπίτια εκείνη την περίοδο (συνήθως ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα) , για να περάσουν τις δύσκολες μέρες του χειμώνα . Έτσι έγινε η πρώτη "Βαρβάρα" . 
Μια άλλη εκδοχή είναι αυτή που συνδέεται όπως είπαμε με τη λατρεία της Αρχαίας θεάς, της Εκάτης . Στην αρχαία Θράκη η παραγωγή του σιταριού αποτελούσε βασική οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων . Γιόρταζαν στις αρχές του χειμώνα τα "Εκαταία" προς τιμήν της θεάς Εκάτης .  Αυτή την εποχή οι αποθήκες των σπιτιών ήταν γεμάτες σιτάρι που είχαν θερίσει το καλοκαίρι , καθώς και άλλα προϊόντα , όπως ξηρά σύκα , σταφίδες , καρύδια κλπ , που διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα . Με αυτά τα υλικά παρασκεύαζαν το Εκαταίο Δείπνο . Η "Βαρβάρα" πιθανόν αντικατέστησε το Εκαταίο Δείπνο , που προσέφεραν στη θεά ζητώντας να προστατεύει τους ίδιους κατά τη διάρκεια του χειμώνα , αλλά και το σιτάρι που είχαν σπείρει λίγο πριν , στο τέλος του φθινοπώρου.
Όποια εκδοχή και αν δεχθεί ο καθένας , το έθιμο της Βαρβάρας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης της Θράκης και συνεχίζεται αδιάκοπα στο πέρασμα των αιώνων.
Σας περιμένουμε όλους να δείτε από κοντά την αναβίωση του εθίμου.
 
Δημ/ση : 1/12/2016

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software