ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΑΣ

| Νέα Συλλόγων-Φορέων

koriv 2

Το Σάββατο 4/4/2015 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής «ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ»,αναβίωσε το έθιμο της Ρουμπάνας από την περιοχή της Βόρειας Θράκης με απόλυτη επιτυχία. Η ομάδα του συλλόγου μας ξεκίνησε στις 11.00 π.μ από την αίθουσα του συλλόγου στην οδό Λαγκαδά 33 στο Κοντόπευκο. 
Η πρώτη μας στάση ήταν στην οδό Χίου έξω από το supermarket Market In, όπου έγινε η πρώτη αναβίωση του εθίμου καθώς και παρουσίαση κάποιων χορών από την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας. Έπειτα βρεθήκαμε στο εμπορικό κέντρο στην οδό Αγίου Ιωάννη έξω από το κατάστημα Hondos Center. Ο ενθουσιασμός του κόσμου που παρακολούθησε την αναβίωση σε αυτές τις δύο στάσεις ήταν τεράστιος. 
Τελική μας στάση αποτέλεσε το θεατράκι στην Κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Εκεί, οι γυναίκες της χορωδίας του συλλόγου μας ξεκίνησαν τραγουδώντας το «Ια έβγα μωρ’μάνη μ» και συνέχισαν με το ζωναράδικο της περιοχής «Άσπρη μου τριανταφυλλιά». Έπειτα,όπως αναφέρεται και στο έθιμο, πιάστηκε μπροστά ο αηγόρος(ο αγαπητικός της Νούνας) και χόρεψαν το «Μάρω» και το «Μηλίσσω». Στη συνέχεια, οι φίλοι του αηγόρου πιάστηκαν και αυτοί στον κύκλο και έγινε η παρουσίαση των χορών της περιοχής(Μπαιντούσκα, Τρούρω, Στρείς και Τσέστος από τους άντρες). 
Η αναβίωση αυτή ήταν κάτι ξεχωριστό και μοναδικό  για την πόλη μας,καθώς δεν είχε ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Ευχαριστούμε πολύ τους μουσικούς Χατζηανδρέα Ανδρέα στη γκάιντα και Λάκκα Θανάση στα κρουστά, που πλαισίωσαν με απόλυτη επιτυχία την παρουσίαση μας. Παράλληλα αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους δασκάλους του συλλόγου Πελέκη Ιάκωβο και Βαιρλή Έφη για την τόσο επιτυχημένη καλλιτεχνική επιμέλεια του εθίμου καθώς και στο Δ.Σ του συλλόγου για την ενισχύση της παρουσίασης. 
Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε Χριτός Ανέστη σε όλο τον κόσμο με υγεία και ευτυχία, καθώς επίσης να συνεχίσει ο δήμος μας να έχει ανοιχτή την πόρτα σε τέτοια δρώμενα και έθιμα.
Εκ του Δ.Σ.

koriv 3

 

Ημ/νία Δημ/σης : 22/4/2015

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software